Barley green biomass - source of antioxidants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00139081" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00139081 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/46904841:_____/09:#0000016
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Barley green biomass - source of antioxidants
Popis výsledku v původním jazyce
The selected antioxidants were determined in the biomass of spring barley (Malz, AF Lucius, Sebastian,) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Zabcice, Kromeriz - CZ). Juice was made from the biomass of the variety Sebastian (DC31, Zabcice) in 2006. The highest activity of superoxide dismutase (SOD) was determined in the variety Sebastian (471 U/g d.m.). The varieties did not differ in vitamin E activity statistically significantly, but the highest activity was determined in the varietySebastian (76.82 mg/kg). The mean vitamin E and SOD activity were the highest in the growing phase DC29 (83.94 mg/kg d.m. and 462 U/g d.m.) versus growing phase DC31 (65.84 mg/kg d.m. and 381 U/g d.m.). Barley green biomass has higher content antioxidants than barley grain. Lyophilisation for preserving vitamin E activity and content of its isomers appeared to be the most appropriate, treatment with high pressure and freezing was the least suitable.
Název v anglickém jazyce
Barley green biomass - source of antioxidants
Popis výsledku anglicky
The selected antioxidants were determined in the biomass of spring barley (Malz, AF Lucius, Sebastian,) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Zabcice, Kromeriz - CZ). Juice was made from the biomass of the variety Sebastian (DC31, Zabcice) in 2006. The highest activity of superoxide dismutase (SOD) was determined in the variety Sebastian (471 U/g d.m.). The varieties did not differ in vitamin E activity statistically significantly, but the highest activity was determined in the varietySebastian (76.82 mg/kg). The mean vitamin E and SOD activity were the highest in the growing phase DC29 (83.94 mg/kg d.m. and 462 U/g d.m.) versus growing phase DC31 (65.84 mg/kg d.m. and 381 U/g d.m.). Barley green biomass has higher content antioxidants than barley grain. Lyophilisation for preserving vitamin E activity and content of its isomers appeared to be the most appropriate, treatment with high pressure and freezing was the least suitable.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Book II of Proceedings of the EURO FOOD CHEM XV
ISBN
978-87-993033-5-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Department of Life Sciences, University of Copenhagen
Místo vydání
Denmark
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—