Alternativní uplatnění ječmene v potravinářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124154" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124154 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Alternativní uplatnění ječmene v potravinářství
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu tří let (2005-2007) byly zakládány polní pokusy s omezenými chemickými vstupy po jarní pšenici na ŠP MZLU v Žabčicích, kde byly pěstovány tři genotypy ječmene jarního (KM 1910, Malz, Sebastian) pro odběr vzorků zelené biomasy ve dvou růstovýchfázích (DC29, DC31). V zelené biomase byla sledována aktivita enzymu superoxiddismutasy (SOD) a vitamínu E, obsah celkových tokolů a izomery tokoferolu (alfa, beta, gama, delta). Nejvyšší aktivita vitamínu E (73,06 mg.kg-1 suš.) a SOD (486 U.g-1 suš.) byla zjištěna u odrůdy Sebastian. První odběr (DC29) byl významně bohatší na aktivitu vitaminu E, SOD i na obsah všech tokolů (kromě delta-tokoferolu) oproti odběru druhému (DC31). V roce 2007 byla stanovena významně nižší aktivita vitaminu E, obsah celkových i jednotlivých tokolů, ale nejvyšší aktivita SOD oproti rokům 2005 a 2006.
Název v anglickém jazyce
Alternate use of barley in food industry
Popis výsledku anglicky
In our three-year research (2005-2007) field trials were established without chemical treatment following winter wheat at the Mendel University Agricultural and Forestry experimental station in Žabčice, where three genotypes were grown (KM 1910, Malz, Sebastian) for green biomass sampling in two growing phases (DC29, DC31). Activities of vitamin E and superoxide dismutase (SOD), content of total tocols and tocols isomers (alfa, beta, gama, delta) were analyzed in green biomass. The highest activity of vitamin E (73,06 mg.kg-1 dm) and SOD (486 U.g-1 dm) were identify in Sebastian variety. First sampling (DC29) was significantly better in vitamin E and SOD activities and total content of tocols (except delta-tocopherol) than second sampling (DC31). Significantly lower activity of vitamin E, content of total tocols and isomers, but the higher volume of SOD activity were found to be in 2007 compare to years 2005 and 2006.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MZLU pěstitelům, sborník odborných příspěvků
ISBN
978-80-7375-187-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Žabčice
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—