Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití zelené biomasy ječmene jarního

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108518" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108518 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití zelené biomasy ječmene jarního

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnotySOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek.

  • Název v anglickém jazyce

    The green matter usage of spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    The above mentioned antioxidants were determined in the biomass of spring barley (hulled malt varieties Malz, Sebastian and hull-less line KM 1910) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ) in two years (2005, 2006). Then the obtained product (juice) from the variety Sebastian (DC31, Žabčice) was analyzed, following procedures were used for the preservation: freezing, fluid drying, high pressure and lyophilisation. Based on the analyses of green biomass conducted in two hulled malting varieties and the hulless line KM 1910 for two years, we can preliminary (experiment will be repeated also in 2007) recommend for use in food industry (food supplement) the variety Sebastian, which had the highest activity of enzymesuperoxide dismutase and vitamin E. Suitable growing phase for biomass harvest is DC 29, in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MZLU pěstitelům 2007

  • ISBN

    978-80-7375-058-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    28-31

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku