Využití zelené biomasy ječmene jarního
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108518" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108518 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití zelené biomasy ječmene jarního
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjištění obsahu antioxidačních látek (superoxiddismutasa, katalasa, vitamín E) v zelené hmotě dvou odrůd a jedné linie ječmene a šťávy z odrůdy Sebastian. Šťáva byla konzervována čtyřmi způsoby. Nejvyšší aktivita enzymu superoxiddismutasy a vitamínu E v zelené biomase ječmene byly zjištěny u sladovnické odrůdy Sebastian (494 U.g-1 suš. resp. 77,15 mg.kg-1 suš.), ale zajímavé je, že tato odrůda měla nejnižší aktivitu katalasy (347 U.g-1 suš.) ze sledovaných odrůd/linie. Nejnižší hodnotySOD a vitaminu E byly zjištěny u linie KM 1910 (428 U.g-1 suš. resp. 71,32 mg.kg-1 suš.), ale tato linie měla nejvyšší hodnotu aktivity katalasy (468 U.g-1 suš.). Nejšetrnějším způsobem zpracování šťáv bylo ošetření vysokým tlakem a zmrazením, naopak nejméně šetrným se ukázalo fluidní sušení a to u všech sledovaných látek.
Název v anglickém jazyce
The green matter usage of spring barley
Popis výsledku anglicky
The above mentioned antioxidants were determined in the biomass of spring barley (hulled malt varieties Malz, Sebastian and hull-less line KM 1910) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ) in two years (2005, 2006). Then the obtained product (juice) from the variety Sebastian (DC31, Žabčice) was analyzed, following procedures were used for the preservation: freezing, fluid drying, high pressure and lyophilisation. Based on the analyses of green biomass conducted in two hulled malting varieties and the hulless line KM 1910 for two years, we can preliminary (experiment will be repeated also in 2007) recommend for use in food industry (food supplement) the variety Sebastian, which had the highest activity of enzymesuperoxide dismutase and vitamin E. Suitable growing phase for biomass harvest is DC 29, in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MZLU pěstitelům 2007
ISBN
978-80-7375-058-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
28-31
Název nakladatele
—
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—