Kvantitativní odhad mikrobiologického rizika při zpracování a aplikaci pasterovaného mraženého mateřského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F03%3A8P005349" target="_blank" >RIV/00027022:_____/03:8P005349 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Quantitative assessment of microbiological risk in processing and application of the pasteurised frozen human milk
Popis výsledku v původním jazyce
Analysis of human milk processing targeted to microbiological hazard was performed using both empirical data of standard control and calculated data using the Food MicroModel. In the raw milk a wide spectrum of grammpositive and grammnegative microbes with predominance of plasmacoagulaso negative Staphylococci was encountered. Quantitative criteria of the input control were met in 97%. Mild pasteurisation (62.5°C for 20 minutes) followed by rapid chilling led to substantial restriction of bacteriological findings, the genera Pseudomonas, Enterococcus and coaguloaso negative Staphylococci being the most frequent survivors. Qualitative inter-operational control eliminated 20% of milk units. The end product, frozen pasteurised milk, met the quantitative criteria of the output control in more than 95 %. Detailed analysis of real pasteurisation history showed the lowest effect in Staphylococcus aureus. Manipulation with milk at +15°C does not represent a danger of bacterial growth in period
Název v anglickém jazyce
Quantitative assessment of microbiological risk in processing and application of the pasteurised frozen human milk
Popis výsledku anglicky
Analysis of human milk processing targeted to microbiological hazard was performed using both empirical data of standard control and calculated data using the Food MicroModel. In the raw milk a wide spectrum of grammpositive and grammnegative microbes with predominance of plasmacoagulaso negative Staphylococci was encountered. Quantitative criteria of the input control were met in 97%. Mild pasteurisation (62.5°C for 20 minutes) followed by rapid chilling led to substantial restriction of bacteriological findings, the genera Pseudomonas, Enterococcus and coaguloaso negative Staphylococci being the most frequent survivors. Qualitative inter-operational control eliminated 20% of milk units. The end product, frozen pasteurised milk, met the quantitative criteria of the output control in more than 95 %. Detailed analysis of real pasteurisation history showed the lowest effect in Staphylococcus aureus. Manipulation with milk at +15°C does not represent a danger of bacterial growth in period
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA101%2F02%2F0649" target="_blank" >GA101/02/0649: Modelování přenosu tepla, proudění a dob zdržení v aparátech potravinářského průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the ICR2003
ISBN
2-913149-32-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
11-19
Název nakladatele
International Institute of Refrigeration
Místo vydání
Washington D.C
Místo konání akce
Washington D.C.
Datum konání akce
1. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—