Kultivační metody stanovení stafylokoků v syrovém mléce a jejich porovnání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000048" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000048 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/17:N0000062
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.22-28.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.22-28.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kultivační metody stanovení stafylokoků v syrovém mléce a jejich porovnání
Popis výsledku v původním jazyce
Koaguláza-pozitivní a koaguláza-negativní stafylokoky patří k významným ukazatelům kvality syrového mléka a hygieny výrobního procesu, částečně i s dopadem na bezpečnost finálních mléčných výrobků. Pro jejich stanovení byly porovnány vybrané kultivační metody, a to s využitím analýzy 26 vzorků syrového mléka a testování růstu a identifikace z nich získaných izolátů. Nejhůře se osvědčily HiCrome Aureus agar s teluričitanem a žloutkovou emulzí a Vogel-Johnson agar s teluričitanem. Pro stanovení koaguláza-pozitivních stafylokoků byl nejvhodnější referenční Baird-Parker agar s fibrinogenem z králičí plasmy. Staphylococcus agar bez azidu sodného se ukázal být užitečný k izolaci bakterií rodu Staphylococcus jako celku, za předpokladu že bude následovat konfirmace. Mannitol salt phenol red agar se spíše než ke stanovení stafylokoků osvědčil ke stanovení Gram-pozitivních halotolerantních bakterií. Může tedy nalézt uplatnění nejen při analýze syrového mléka, ale i solných lázní a nálevů, apod.
Název v anglickém jazyce
Cultivation methods for the determination of staphylococci in raw milk and their comparison
Popis výsledku anglicky
Both coagulase-positive and coagulase-negative staphylococci are important indicators of raw milk quality and production process hygiene with partial impact on the safety of final dairy products, as well. Selected cultivation methods for their determination were compared using analysis of 26 raw milk samples as well as growth tests and identification of isolated strains. HiCrome Aureus agar with tellurite and yolk emulsion and Vogel-Johnson agar with tellurite performed the worst. For the determination of coagulase-positive staphylococci, the reference Baird-Parker agar with rabbit plasma fibrinogen was the most suitable. Staphylococcus agar without sodium azide revealed to be a useful tool for the isolation of genus Staphylococcus as a whole providing that the confirmation follows. Instead of the determination of staphylococci, Mannitol salt phenol red agar performed in the determination of Gram-positive halotolerant bacteria. Thus, it could be applied not only in the analysis of raw milk but also brines and pickles, etc.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
22-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—