Biosyntéza folátů ve fermentovaném mléce pomocí bakterií mléčného kvašení a Propionibaceria
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A8P003931" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:8P003931 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/08:9P000640
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biosynthesis of folates by lactic acid bacteria and Propionibacteria in fermented milk
Popis výsledku v původním jazyce
Folate producing ability of several strains of Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii was evaluated. UHT milk with 1.5 % fat content treated by additional laboratory sterilisation represented the substrate. Fermentation was conducted at 37°C and 30°C in case of Propionibacterium. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) concentrations were determined using HPLC method. All tested strains of Streptococcus thermophilus showed 5-MTHF production. More than six-fold increase was found in 5-MTHF content in comparison with control (increase = 3.69 ug 5-MTHF/100g) after 12 hrs fermentation. Bifidobacterium longum strains were recognized as a mild folate producers with max 73% increase in 5-MTHF content (increase = 0.48 ug 5-MTHF/100g) after 12hrs fermentation. Tested Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii strains did not basically influence the 5-MTHF level during milk fermentation. In all cases maxi
Název v anglickém jazyce
Biosynthesis of folates by lactic acid bacteria and Propionibacteria in fermented milk
Popis výsledku anglicky
Folate producing ability of several strains of Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii was evaluated. UHT milk with 1.5 % fat content treated by additional laboratory sterilisation represented the substrate. Fermentation was conducted at 37°C and 30°C in case of Propionibacterium. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) concentrations were determined using HPLC method. All tested strains of Streptococcus thermophilus showed 5-MTHF production. More than six-fold increase was found in 5-MTHF content in comparison with control (increase = 3.69 ug 5-MTHF/100g) after 12 hrs fermentation. Bifidobacterium longum strains were recognized as a mild folate producers with max 73% increase in 5-MTHF content (increase = 0.48 ug 5-MTHF/100g) after 12hrs fermentation. Tested Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii strains did not basically influence the 5-MTHF level during milk fermentation. In all cases maxi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0179" target="_blank" >QD0179: Výzkum a vývoj nutričně definovaných potravin pro skupiny obyvatelstva se specifickými nároky na výživu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
175-181
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—