Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnost zvýšení obsahu folátů ve fermentovaných mléčných výrobcích fermentací a ovocnou složkou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P003929" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P003929 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Possibility of natural folate increase in fermented milk products by fermentation and fruit component

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Possibility for the increase of natural folate content in fermented milk products by the fermentation process and by addition of fruit component was evaluated. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) content after inoculation of pasteurized milk by butter starter and selected strains of Streptococcus thermophilus in combination with Bifidobacterium longum or Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii and fermentation at 30 and 37°C for 12 and 18 hrs was followed. 5-MTHF was determined by HPLC method after deconjugation with hog kidney conjugase and SPE SAX purification. The highest 5-MTHF content increase 4.03 +- 0.44 ug/100g was found in cofermentation of Streptococcus thermophilus No.144 and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii No. 160at 37°C after 12 hrs of fermentation. 9 commercial fruit components used in dairy industry contained between 0.17 ? 9.11 ug /100g. Components produced with pineapple, sour cherry, apricot and peach contain low amount of 5-MTHF ? less than

  • Název v anglickém jazyce

    Possibility of natural folate increase in fermented milk products by fermentation and fruit component

  • Popis výsledku anglicky

    Possibility for the increase of natural folate content in fermented milk products by the fermentation process and by addition of fruit component was evaluated. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) content after inoculation of pasteurized milk by butter starter and selected strains of Streptococcus thermophilus in combination with Bifidobacterium longum or Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii and fermentation at 30 and 37°C for 12 and 18 hrs was followed. 5-MTHF was determined by HPLC method after deconjugation with hog kidney conjugase and SPE SAX purification. The highest 5-MTHF content increase 4.03 +- 0.44 ug/100g was found in cofermentation of Streptococcus thermophilus No.144 and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii No. 160at 37°C after 12 hrs of fermentation. 9 commercial fruit components used in dairy industry contained between 0.17 ? 9.11 ug /100g. Components produced with pineapple, sour cherry, apricot and peach contain low amount of 5-MTHF ? less than

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0179" target="_blank" >QD0179: Výzkum a vývoj nutričně definovaných potravin pro skupiny obyvatelstva se specifickými nároky na výživu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    196-201

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus