Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jahody jako zdroj folátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A%230000003" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:#0000003 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/05:8P002491

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jahody jako zdroj folátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly hodnoceny čerstvé a zpracované jahody z hlediska obsahu folátů. 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), jako hlavní složka folátů v jahodách, byl stanoven metodou HPLC po extrakci do fosfátového pufru pH 6,0, dekonjugaci konjugázou z vepřových ledvin a čištění pomocí SPE. Byly zjišťovány rozdíly v obsahu 5-MTHF v odrůdách čerstvých jahod. Dále byl studován vliv stupně zralosti na obsah 5-MTHF a jeho výsledný obsah po zpracování jahod na jahodové džemy a kompoty. Byl odhadnut podíl čerstvých jahod, resp.jahodového kompotu na RDA kyseliny listové.

  • Název v anglickém jazyce

    Strawberries as o source of folates

  • Popis výsledku anglicky

    Fresh and processed strawberry was assessed from folate point of wiev. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) being the main component of strawberry folate, was determined by means of HPLC method after extraction to phosphate buffer pH 6,0 and deconjugation by conjugase of pork kidney and cleaning by SPE. Differences in 5-MTHF content were found ind fresh strawberry sorts. Furthemore, there was a study of ripening grade influence on the 5-MTHF content and its final content after processing to strawberry jamsand compotes. A contribution of fresh strawberry and/or strawberry compote, was estimated in view of RDA folate acid.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-86909- 01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    80-82

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku