Jahody jako zdroj folátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A%230000003" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:#0000003 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/05:8P002491
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jahody jako zdroj folátů
Popis výsledku v původním jazyce
Byly hodnoceny čerstvé a zpracované jahody z hlediska obsahu folátů. 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), jako hlavní složka folátů v jahodách, byl stanoven metodou HPLC po extrakci do fosfátového pufru pH 6,0, dekonjugaci konjugázou z vepřových ledvin a čištění pomocí SPE. Byly zjišťovány rozdíly v obsahu 5-MTHF v odrůdách čerstvých jahod. Dále byl studován vliv stupně zralosti na obsah 5-MTHF a jeho výsledný obsah po zpracování jahod na jahodové džemy a kompoty. Byl odhadnut podíl čerstvých jahod, resp.jahodového kompotu na RDA kyseliny listové.
Název v anglickém jazyce
Strawberries as o source of folates
Popis výsledku anglicky
Fresh and processed strawberry was assessed from folate point of wiev. 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) being the main component of strawberry folate, was determined by means of HPLC method after extraction to phosphate buffer pH 6,0 and deconjugation by conjugase of pork kidney and cleaning by SPE. Differences in 5-MTHF content were found ind fresh strawberry sorts. Furthemore, there was a study of ripening grade influence on the 5-MTHF content and its final content after processing to strawberry jamsand compotes. A contribution of fresh strawberry and/or strawberry compote, was estimated in view of RDA folate acid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909- 01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
80-82
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—