Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000010" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000010 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace
Popis výsledku v původním jazyce
Jako optimální postup enzymové hydrolýzy pro zeleninovou matrici byla vybrána současná aplikace alfa-amylázy a konjugázy a inkubace při pH 4,9. Metodou byl stanoven obsah 5 methyltetrahydrofolátu (5-MTHF) ve vybraných druzích zeleniny. Špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice mají obsah 5-MTHF nad 50 ug/100g. Brambory, mrkev a zelí jsou méně bohatými zdroji tohoto faktoru (obsah 5-MTHF 15, 23, 16 ug/100g, resp.), ale vzhledem k roční spotřebě těchto druhů nejsou podstatné pro hodnocení celkového příjmu folátů.
Název v anglickém jazyce
Application of folate determination method in vegetable
Popis výsledku anglicky
For optimal enzymatic hydrolyse of vegetable matrix was the alfa-amylase and conjugase mixture selected and using this method, the content of 5 methyltetrahydrofolate (5-MTHF) in chosen vegetable sorts was estimated. The 5-MTHF content in spinat odourless cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli in higher than 50 ug/100 g. Lower content was estimated in leek, green pepper, carrot, white cabbage, potatoes (content of 5-MTHF 15, 23, 16 ug/100g, resp.). With regards to consumated amount, it is not validfor evaluation of total intake of folates.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
ISSN 1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
394-397
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—