Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000010" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000010 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jako optimální postup enzymové hydrolýzy pro zeleninovou matrici byla vybrána současná aplikace alfa-amylázy a konjugázy a inkubace při pH 4,9. Metodou byl stanoven obsah 5 methyltetrahydrofolátu (5-MTHF) ve vybraných druzích zeleniny. Špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice mají obsah 5-MTHF nad 50 ug/100g. Brambory, mrkev a zelí jsou méně bohatými zdroji tohoto faktoru (obsah 5-MTHF 15, 23, 16 ug/100g, resp.), ale vzhledem k roční spotřebě těchto druhů nejsou podstatné pro hodnocení celkového příjmu folátů.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of folate determination method in vegetable

  • Popis výsledku anglicky

    For optimal enzymatic hydrolyse of vegetable matrix was the alfa-amylase and conjugase mixture selected and using this method, the content of 5 methyltetrahydrofolate (5-MTHF) in chosen vegetable sorts was estimated. The 5-MTHF content in spinat odourless cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli in higher than 50 ug/100 g. Lower content was estimated in leek, green pepper, carrot, white cabbage, potatoes (content of 5-MTHF 15, 23, 16 ug/100g, resp.). With regards to consumated amount, it is not validfor evaluation of total intake of folates.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    ISSN 1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    394-397

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku