Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P002412" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P002412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla testována aplikace alfa-amylázy, proteázy a konjugázy na uvolnění folátů ze zeleninové matrice. Nejlepší hodnoty byly získány při současném přídavku alfa-amylázy a konjugázy a inkubaci při pH 4,9. Metodou byl stanoven obsah 5-methyltetrahydrofolátu(5-MTHF) ve vybraných druzích zeleniny. Špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice obsahují více než 50 ug 5-MTHF/100g. Brambory, mrkev a zelí jsou sice méně bohatými zdroji tohoto faktoru, ale vzhledem k roční spotřebě těchto druhů jsou podstatné pro hodnocení celkového příjmu folátů.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimalisation of the method for folate determination in vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    Application of alfa-amylase, protease and conjugase for folate release from vegetable matrix was tested. The best results were obtained by simultanous addition of alfa-amylase and conjugase, incubation at pH 4.9. Method was used for 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) determination in selected vegetables. Spinach, Chinese cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli contained more than 50 ug of 5-MTHF/100g. Potatoes, carrot and white cabbage do not represent a rich folate sources, however because of their higher consumption, they are important for evaluation of folate intake.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z XXXVII.Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 29.-31.5.2006

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    394-397

  • Název nakladatele

    VÚPP Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr, Lísek 52,Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku