Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P002412" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P002412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace metody pro stanovení folátů v zelenině a její aplikace.
Popis výsledku v původním jazyce
Byla testována aplikace alfa-amylázy, proteázy a konjugázy na uvolnění folátů ze zeleninové matrice. Nejlepší hodnoty byly získány při současném přídavku alfa-amylázy a konjugázy a inkubaci při pH 4,9. Metodou byl stanoven obsah 5-methyltetrahydrofolátu(5-MTHF) ve vybraných druzích zeleniny. Špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice obsahují více než 50 ug 5-MTHF/100g. Brambory, mrkev a zelí jsou sice méně bohatými zdroji tohoto faktoru, ale vzhledem k roční spotřebě těchto druhů jsou podstatné pro hodnocení celkového příjmu folátů.
Název v anglickém jazyce
Optimalisation of the method for folate determination in vegetables
Popis výsledku anglicky
Application of alfa-amylase, protease and conjugase for folate release from vegetable matrix was tested. The best results were obtained by simultanous addition of alfa-amylase and conjugase, incubation at pH 4.9. Method was used for 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) determination in selected vegetables. Spinach, Chinese cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli contained more than 50 ug of 5-MTHF/100g. Potatoes, carrot and white cabbage do not represent a rich folate sources, however because of their higher consumption, they are important for evaluation of folate intake.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z XXXVII.Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 29.-31.5.2006
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
394-397
Název nakladatele
VÚPP Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr, Lísek 52,Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—