Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení folátů v zelenině a jejich retence během vaření

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A8P002392" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:8P002392 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/08:9P000244

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of folates in vegetables and their retention during boiling.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The HPLC method for 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) determination in vegetables was optimized for folate release from food matrix. Enzymatic hydrolyses using the subsequent addition of ?-amylase, protease and conjugase from hog kidney, or their combinations, were tested. The highest release values were obtained with the application of enzymes ?-amylase and conjugase, amounting to 112.4-127.0 % of the values obtained from processing with sole conjugase. The simultaneous addition of both enzymes and theincubation at pH 4.9 did not suppress the release of folates. Spinach, Chinese cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli contained more than 50 ug of 5-MTHF/100g, whereas less than 25 ug/100g was found in potatoes, carrot, white cabbage, green and yellow pepper. Individual vegetables differed in folate retention during their boiling under constant conditions. The highest retention was measured in Brussels sprouts, cauliflower and broccoli. After 8 min boiling more than 75% of the initi

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of folates in vegetables and their retention during boiling.

  • Popis výsledku anglicky

    The HPLC method for 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) determination in vegetables was optimized for folate release from food matrix. Enzymatic hydrolyses using the subsequent addition of ?-amylase, protease and conjugase from hog kidney, or their combinations, were tested. The highest release values were obtained with the application of enzymes ?-amylase and conjugase, amounting to 112.4-127.0 % of the values obtained from processing with sole conjugase. The simultaneous addition of both enzymes and theincubation at pH 4.9 did not suppress the release of folates. Spinach, Chinese cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli contained more than 50 ug of 5-MTHF/100g, whereas less than 25 ug/100g was found in potatoes, carrot, white cabbage, green and yellow pepper. Individual vegetables differed in folate retention during their boiling under constant conditions. The highest retention was measured in Brussels sprouts, cauliflower and broccoli. After 8 min boiling more than 75% of the initi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    31-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus