PŘÍSPĚVEK KE SLEDOVÁNÍ PROTEOLÝZY BÍLKOVIN V SÝRECH EMENTÁLSKÉHO TYPU.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3AE0005402" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:E0005402 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/05:E0005402
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PŘÍSPĚVEK KE SLEDOVÁNÍ PROTEOLÝZY BÍLKOVIN V SÝRECH EMENTÁLSKÉHO TYPU.
Popis výsledku v původním jazyce
Metody stanovení procentického podílu nekazeinového, neproteinového a PTA dusíku na celkovém obsahu dusíkatých látek poskytují celkový pohled na průteolýzu bílkovin v sýrech. Získaný soubor výsledků HPLC analýz potvrdil, že tyto analýzy obsahu jednotlivých peptidů i volných aminokyselin doplňují informace o průběhu proteolýzy bílkovinné matrice sýra. Výsledky těchto stanovení mohou významnou měrou rozšířit možnosti vyhodnocování výsledků při výzkumu vlivu použitých druhů ČMK a/nebo kontaminující mikroflóry na proteolýzu bílkovinné matrice sýra či dalších biochemických pochodů při zrání sýrů a ve svém důsledku i vliv na výslednou jakost zralých sýrů uváděných na spotřebitelský trh.
Název v anglickém jazyce
Contribution to the estimation of protein proteolysis changes in the ementaler cheeses type
Popis výsledku anglicky
Method for estimation of percentual proportions of noncasein, nonprotein and PTA nitrogen in the whole nitrogen content provides information on the protein proteolysis in cheese. The received complex of HPLC results confirmed, that the estimation of different peptides and free aminoacids completed the information on the proteolysis of cheese matrix progress. The results can be used for the control of pure microbial cultures and/or contaminating microflora influence on the cheese proteins hydrolyse during the ripening and in this way can influence the end quality of the cheeses presented on the market.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3284" target="_blank" >QF3284: Výběr a hodnocení sýrařských kultur z hlediska nových parametrů pro zajištění kvality a zdravotní nezávadnosti tvrdých sýrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů semináře Mléko a sýry 2005
ISBN
80-86238-48-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
88-96
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—