Zkušenosti s analýzou bezlepkových potravin a jejich způsobem označování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000011" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000011 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/06:8P003736
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zkušenosti s analýzou bezlepkových potravin a jejich způsobem označování
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě požadavků od pacientských organizací a odborných lékařských a dietologických kruhů v České republice jsou pomocí soupravy Gliadin ELISA kit analyzovány vybrané potraviny, které mohou být zařazeny do bezlepkové diety. Analyzované potraviny jsouevidovány ve veřejně přístupné databázi bezlepkových potravin. V příspěvku je poukázáno na některé nejasnosti v označování potravin po přijetí vyhlášky MZ č. 113/2005 Sb. V rámci projektu probíhá také sledování skutečného denního příjmu lepku (gliadinu)u celiaků formou třicetidenní konzumentské studie s reprezentativními odběry a analýzami pokrmů.
Název v anglickém jazyce
Analyzes experiences with the gluten-free food products and their labelling
Popis výsledku anglicky
According the demand of patients organizations and professional medical and dietological groups in Czech republic were the assorted food products suitable for gluten-free nutrition analysed using the Gliadin ELISA kit. The products which meet the requirements are included in the database of gluten-free foods which is open to public. Some lack of clarity in food labelling according the regulation MZ 113/2005 Sb. Estimation of real daily gliadin consumption at coeliatics persons is under way using the 30days study of consumption with analysis of used foodstuffs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53002" target="_blank" >1B53002: Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
ISSN 1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
12-15
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
29. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—