Volně vážené saláty v bezlepkové dietě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F19%3AN0000015" target="_blank" >RIV/00027022:_____/19:N0000015 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/20:1003
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Volně vážené saláty v bezlepkové dietě
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech stoupá počet osob trpících intolerancí lepku. Mezi tyto intolerance lepku patří alergie na pšeničnou bílkovinu, celiakie, Duhringova dermatitida, glutenová ataxie a neceliakální glutenová senzitivita. Základním léčebným opatřením u těchto chorob je důsledné dodržování bezlepkové diety. Sortiment bezlepkových potravin se neustále rozšiřuje, ale v oblasti polotovarů a rychlého občerstvení je vnímán jako nedostatečný. Proto jsme provedli stanovení lepku v souboru vzorků volně navažovaných salátů z přirozeně bezlepkových surovin. Byly testovány saláty majonézové, rybí i zeleninové. Cílem práce bylo ověřit možnou neúmyslnou kontaminaci lepkem a možnost zařazení salátů do bezlepkové diety. Vzorky salátů byly zakoupeny v supermarketech i malých prodejnách potravin. Zdrojem kontaminace by mohlo být koření, uzeniny nebo další specifické složky. Ke kontaminaci by mohlo teoreticky dojít i v průběhu skladování a při prodeji. Na stanovení lepku byla využita sendvičová ELISA souprava Ridascreen Gliadin ( R-Biopharm AG, R7001) využívající tzv. R5 protilátku proti gliadinu. Obsah lepku ve všech testovaných salátech byl nižší než Nařízením 828/2014 daný limit pro bezlepkové potraviny (20mg lepku / kg potraviny ve stavu určeném k prodeji), a proto je možné tyto saláty využít do bezlepkové diety.
Název v anglickém jazyce
Counter salads in a gluten-free diet
Popis výsledku anglicky
Counter salads in a gluten-free diet. The number of people suffering from gluten intolerance has been increasing in recent years. These gluten intolerances include wheat protein allergy, celiac disease, Duhring's dermatitis, gluten ataxia and non-celiac gluten sensitivity. The basic therapeutic measure for these diseases is strict adherence to gluten-free diet. The assortment of gluten-free foods increaes constantly, but it is unsatisfactory in the convenience foods and in fast food sectors. Therefore, we performed gluten determination in a set of samples of counter salads from naturally gluten-free ingredients . The aim of this work was to check these salads for possible unintentional gluten contamination and to check the possibility of this salads use in gluten-free diet. Mayonnaise salads, fish and vegetable salads were tested, the samples of salads were purchased in supermarkets and also in small food stores. The source of contamination could be spices, smoked meat products or other specific ingredients. Contamination could theoretically occur also during salads storage and sale.Ridascreen Gliadin sandwich ELISA kit (R-Biopharm AG, R7001) using R5 anti gliadin antibody was used for gluten determination. The gluten content in all tested salads was lower than the limit for gluten-free foods (20mg gluten / kg of food in a state intended for sale) given in Regulation 828/2014, therefore these salads can be used in a gluten-free diet
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů