Vodní aktivita jako indikátor mikrobiální kontaminace pro skladování povidel a sušených plodů z vybraných odrůd švestek a pološvestek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P001254" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P001254 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vodní aktivita jako indikátor mikrobiální kontaminace pro skladování povidel a sušených plodů z vybraných odrůd švestek a pološvestek
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo prohloubení znalostí o mikrobiologické stabilitě sušených plodů a povidel v průběhu jejich skladování po dobu jednoho roku.Jako kriterium pro predikci růstu mikroorganismů byla zvolena vodní aktivita aw, stanovená u souboru těchto produktů, vyrobených standardními postupy ze 14 druhů švestek a pološvestek ze sklizní 2005 a 2006. U sušených plodů s obsahem vody nižším než 35% (normovaný požadavek) nedošlo při skladování k mikrobiální kontaminaci. Tomu odpovídaly i hodnoty vodní aktivity,které se pohybovaly v rozmezí 0,46-0,71, tj. byly pod nebo na hranici zajišťující mikrobiální bezpečnost. Jiná situace nastala u povidel s minimální sušinou 60% (normovaný požadavek). Hodnoty vodní aktivity se zde ve většině případů pohybovaly v rozmezí0,68-0,82, tj. v oblasti se zvýšenou možností růstu mikroorganismů. Protože však ani za těchto podmínek nebylo při jejich skladování zjištěno mikrobiální napadení, dochází zde velmi pravděpodobně ke kombinovanému antimikrobiálnímu účinku
Název v anglickém jazyce
Water activity as microbial contamination indicator for storage of damson-cheeses and dried fruits from selected cultivars of plums and semi-plums
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was the intensification of knowledges about the microbial stability of dried fruits and damson-cheeses during their one year storage. Water activity aw was chozen as criterion for microbial growth prediction. Water activity was determinated in the damson-cheese and dried fruits prepared from 14 cultivars of plums and semi-plums.In dried fruits with the water content below 35% (normativ demand) no microbial contamination was observed during storage. It was in agreement with low wateractivity values found in the range 0,46-0,71.These values are below or at the microbial safety limits. As concerns damson-cheeses with dry matter content above 60% (normativ demande), water activity values were in the range 0,68-0,82.These values are inthe area with elevated possibility of microorganism growth. However we did not observe any microbial contamination. The combined antimicrobial effect both of water activity and low pH can bee expected in this case.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Inovace pěstování ovocných plodin
ISBN
978-80-87030-03-5
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
177-181
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Místo vydání
Holovousy
Kód UT WoS kapitoly
—