Vztah mezi obsahem zkvasitelných cukrů a produkcí ethanolu u vybraných druhů slivoní.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P001430" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P001430 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah mezi obsahem zkvasitelných cukrů a produkcí ethanolu u vybraných druhů slivoní.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledování vztahu mezi obsahem zkvasitelných sacharidů a obsahem ethanolu v prokvašené zápaře, realizované u 15 odrůd slivoní ze sklizní 2005 ? 2006. Zároveň byla určena výtěžnost produkce ethanolu. Při stanovení uvedených analytů byla použita metoda HPLC a standardisovaná kvasná zkouška. Průměrný obsah zkvasitelných cukrů v jednotlivých odrůdách za sledované období byl dosti rozdílný a pohyboval se v širokém rozmezí 7,1 ? 12,5 %. Průměrné obsahy ethanolu po fermentaci v rozsahu 3,6 ?6,4% byly přímo úměrné zkvasitelným cukrům. Naproti tomu průměrné výtěžnosti ethanolu z jednotlivých odrůd byly vyrovnané a v úzkém rozmezí 47,7 ? 49,6 %. Z toho lze usuzovat na velmi podobný průběh jejich fermentace. Odrůdy slivoní byly zhodnoceny a rozděleny dle průměrného obsahu zkvasitelných cukrů. Byl též navržen orientační výpočet obsahu zkvasitelných cukrů ve slivoních, založený na známém obsahu ethanolu v prokvašené zápaře.
Název v anglickém jazyce
Relation between the fermentable sugar content and ethanol production in selected plum cultivars.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was the estimation of the relation between fermentable sugar content and ethanol content in fermented mash. It was folloved in 15 plum cultivars during the harversts 2005 ? 2007. The ethanol yield was determined too. HPLC method andstandardised fermentation test were used for the assessement of analysed substances. The mean contents of fermentable sugars in plum cultivars differs in large range 7.4 - 12.5 %. The mean content of ethanol after fermentation ( range 3.6 ? 6.4 % ) was in the direct proportion with fermentable sugars. However mean ethanol yields from all plum cultivars ( range 47.7 ? 49.6 % ) were similar. This indicates the similar cours of fermentation process in all plum cultivars. The plum cultivars were evaluated by their mean fermentable sugar contents and divided into three groups. The approximate calculation for determination of fermentable sugar content in plums from known ethanol content in fermented mash was suggested too.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Inovace pěstování ovocných plodin
ISBN
978-80-87030-03-5
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
185-190
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
VŠÚO Holovousy s.r.o.
Místo vydání
Holovousy
Kód UT WoS kapitoly
—