Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztah mezi obsahem zkvasitelných cukrů a produkcí ethanolu u vybraných druhů slivoní.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P001430" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P001430 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vztah mezi obsahem zkvasitelných cukrů a produkcí ethanolu u vybraných druhů slivoní.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo sledování vztahu mezi obsahem zkvasitelných sacharidů a obsahem ethanolu v prokvašené zápaře, realizované u 15 odrůd slivoní ze sklizní 2005 ? 2006. Zároveň byla určena výtěžnost produkce ethanolu. Při stanovení uvedených analytů byla použita metoda HPLC a standardisovaná kvasná zkouška. Průměrný obsah zkvasitelných cukrů v jednotlivých odrůdách za sledované období byl dosti rozdílný a pohyboval se v širokém rozmezí 7,1 ? 12,5 %. Průměrné obsahy ethanolu po fermentaci v rozsahu 3,6 ?6,4% byly přímo úměrné zkvasitelným cukrům. Naproti tomu průměrné výtěžnosti ethanolu z jednotlivých odrůd byly vyrovnané a v úzkém rozmezí 47,7 ? 49,6 %. Z toho lze usuzovat na velmi podobný průběh jejich fermentace. Odrůdy slivoní byly zhodnoceny a rozděleny dle průměrného obsahu zkvasitelných cukrů. Byl též navržen orientační výpočet obsahu zkvasitelných cukrů ve slivoních, založený na známém obsahu ethanolu v prokvašené zápaře.

  • Název v anglickém jazyce

    Relation between the fermentable sugar content and ethanol production in selected plum cultivars.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was the estimation of the relation between fermentable sugar content and ethanol content in fermented mash. It was folloved in 15 plum cultivars during the harversts 2005 ? 2007. The ethanol yield was determined too. HPLC method andstandardised fermentation test were used for the assessement of analysed substances. The mean contents of fermentable sugars in plum cultivars differs in large range 7.4 - 12.5 %. The mean content of ethanol after fermentation ( range 3.6 ? 6.4 % ) was in the direct proportion with fermentable sugars. However mean ethanol yields from all plum cultivars ( range 47.7 ? 49.6 % ) were similar. This indicates the similar cours of fermentation process in all plum cultivars. The plum cultivars were evaluated by their mean fermentable sugar contents and divided into three groups. The approximate calculation for determination of fermentable sugar content in plums from known ethanol content in fermented mash was suggested too.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Inovace pěstování ovocných plodin

  • ISBN

    978-80-87030-03-5

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    185-190

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    VŠÚO Holovousy s.r.o.

  • Místo vydání

    Holovousy

  • Kód UT WoS kapitoly