Vysokotlaké zpracování potravin a jejich alergenicita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P007125" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P007125 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/07:9P000387
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
High pressure treatment of food and allergenicity
Popis výsledku v původním jazyce
Recent studies reported that allergenicity of apple can be altered by high pressure (HP) treatment. Patients with allergy to birch pollen and apple were tested. Specific IgE to birch pollen allergen and apple, skin prick test with standardised commercialapple allergen extract, fresh apple modified under the pressure of 400,500 and 550 MPa for 3 and 10 minutes, prick to prick test with fresh apple were performed. Prick to prick test with fresh apple was more sensitive than skin prick test with commercial apple extract and specific IgE to apple in patients with oral allergy syndrom.We found decrease of allergenicity with material modified with pressure 400 MPa for 10 minutes and 450 and 500 MPa for 3 and 10 minutes. On the contrary, the material treatedat condition of 550 MPa for 3 minutes caused mild increase of skin prick test reactivity.
Název v anglickém jazyce
High pressure treatment of food and allergenicity
Popis výsledku anglicky
Recent studies reported that allergenicity of apple can be altered by high pressure (HP) treatment. Patients with allergy to birch pollen and apple were tested. Specific IgE to birch pollen allergen and apple, skin prick test with standardised commercialapple allergen extract, fresh apple modified under the pressure of 400,500 and 550 MPa for 3 and 10 minutes, prick to prick test with fresh apple were performed. Prick to prick test with fresh apple was more sensitive than skin prick test with commercial apple extract and specific IgE to apple in patients with oral allergy syndrom.We found decrease of allergenicity with material modified with pressure 400 MPa for 10 minutes and 450 and 500 MPa for 3 and 10 minutes. On the contrary, the material treatedat condition of 550 MPa for 3 minutes caused mild increase of skin prick test reactivity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
ALLERGY
ISSN
0105-4538
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
s83
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
363-363
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—