Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P007126" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P007126 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo srovnat diagnostickou hodnotu kožních prick testů (SPT), testu aktivace basofilů (BAT) a specifického IgE (sIgE) u břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu (OAS) na jablko a mrkev a současně zjistit odpovědné alergeny za projevy zkřížené alergie. Vysoká senzitivita byla zaznamenána v SPT s čerstvým jablkem a mrkví a v BAT s homogenátem jablka a mrkve( 1,0). SPT a BAT s komerčními extrakty jablka a mrkve prokázaly nízkou senzitivitu ( senzitivita pro jablko 0,53, pro mrkev 0,71 v SPT, senzitivita BAT pro jablko 0,1, pro mrkev 0,71). U obou skupin byla zaznamenána vysoká senzitivita při stanovení sIgE na alergeny jablka(1,0) a mrkve (0,94). Potvrdili jsme vysokou prevalenci zkřížené alergie u břízových alergiků prostřednictvím hlavních alergenů Mal d 1 a Dau c 1 udávanou pro země střední Evropy.
Název v anglickém jazyce
Diagnostic challenges of apple and carrot allergenicity at patients with oral allergic syndrome
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to examine the diagnostic value of skin prick test (SPT), specific IgE (sIgE) and basophil activation test (BAT) in birch-allergic patients with history of oral allergy syndrome to apple and carrot.. The highest senzitivities showed the SPT and the BAT with fresh apple and carrot (1,0 for both). The SPT and the BAT with commercial extracts of apple and carrot showed low sensitivity (sensitivity of SPT for apple was 0,53 and 0,71 for carrot, sensitivity of BAT for apple was 0,1 and 0,71 for carrot). In both groups the high sensitivity of sIgE of apple (1,0) and carrot(0,94) showed good diagnostic value. We determine the high prevalence of cross-reactivity in birch allergic patients to main allergens Mal d 1 and Dau c 1, which corresponded to results in previous studies for middle Europe.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EC - Imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
9
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
307-311
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—