Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P007126" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P007126 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší práce bylo srovnat diagnostickou hodnotu kožních prick testů (SPT), testu aktivace basofilů (BAT) a specifického IgE (sIgE) u břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu (OAS) na jablko a mrkev a současně zjistit odpovědné alergeny za projevy zkřížené alergie. Vysoká senzitivita byla zaznamenána v SPT s čerstvým jablkem a mrkví a v BAT s homogenátem jablka a mrkve( 1,0). SPT a BAT s komerčními extrakty jablka a mrkve prokázaly nízkou senzitivitu ( senzitivita pro jablko 0,53, pro mrkev 0,71 v SPT, senzitivita BAT pro jablko 0,1, pro mrkev 0,71). U obou skupin byla zaznamenána vysoká senzitivita při stanovení sIgE na alergeny jablka(1,0) a mrkve (0,94). Potvrdili jsme vysokou prevalenci zkřížené alergie u břízových alergiků prostřednictvím hlavních alergenů Mal d 1 a Dau c 1 udávanou pro země střední Evropy.

  • Název v anglickém jazyce

    Diagnostic challenges of apple and carrot allergenicity at patients with oral allergic syndrome

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to examine the diagnostic value of skin prick test (SPT), specific IgE (sIgE) and basophil activation test (BAT) in birch-allergic patients with history of oral allergy syndrome to apple and carrot.. The highest senzitivities showed the SPT and the BAT with fresh apple and carrot (1,0 for both). The SPT and the BAT with commercial extracts of apple and carrot showed low sensitivity (sensitivity of SPT for apple was 0,53 and 0,71 for carrot, sensitivity of BAT for apple was 0,1 and 0,71 for carrot). In both groups the high sensitivity of sIgE of apple (1,0) and carrot(0,94) showed good diagnostic value. We determine the high prevalence of cross-reactivity in birch allergic patients to main allergens Mal d 1 and Dau c 1, which corresponded to results in previous studies for middle Europe.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EC - Imunologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Alergie

  • ISSN

    1212-3536

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    307-311

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus