Hodnocení alergenicity jablečných odrůd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000194" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000194 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25271121:_____/10:2R000190
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení alergenicity jablečných odrůd
Popis výsledku v původním jazyce
Řada pacientů alergických na pyl břízy v oblastech střední a severní Evropy trpí po požití čerstvých jablek projevy orálního alergického syndromu. Tento typ alergické reakce na jablka způsobuje zkřížená reaktivita IgE protilátek mezi hlavním alergenem břízy Bet v 1 a hlavním alergenem jablka Mal d 1. Je známo, že závažnost alergické reakce na jablka závisí nejen na specifické senzibilizaci pacienta, ale je závislá i na jablečné odrůdě. Výběr jablečných odrůd se sníženým obsahem Mal d1 může přispět ke snížení rizika vzniku klinických potíží u polinotiků s alergickou reakcí na jablka a může pomoci se zařazením některých jablek do stravy. U pacientů s prokázanou alergií na jablka byla hodnocena alergenicita vybraných 17 odrůd jablek kožními testy metodouprick to prick. Pro laboratorní vyšetření, test aktivace bazofilů, byla použita vylisovaná jablečná šťáva. Intenzita alergické reakce na jednotlivé odrůdy byla potvrzena SDS-PAGE elektroforézou a imunitní reakcí krevního séra metodou West
Název v anglickém jazyce
Assessment of allergenicity of apple cultivars
Popis výsledku anglicky
Many birch pollen sensitized patients in Central and Northern Europe suffer from oral allergy symptoms after eating fresh apples. This type of apple allergy is caused by cross reactivity of IgE antibodies against the major birch pollen allergen Bet v 1 with Mal d 1. It is known, that severity of allergic reaction to apples was not only related to the specific sensitivity of the individual, but also largely depended on the apple cultivar. Selection of apple cultivars could help for reduction of symptomsin patient with birch pollen-apple allergy and might offer Mal d1 reactive patients a safe way to reintroduce apples to their diets. Using 17 selected apple cultivars, the allergenicity was studied by prick to prick tests in patients. Pressed apple juicewas used for laboratory evaluation, basophil activation test. Intensity of patient?s allergic reaction to particular cultivars was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis and immunity reaction of blood serum by Western blot method. We demo
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EC - Imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92220" target="_blank" >QH92220: Odrůdové charakteristiky jablek z hlediska přítomnosti alergenů (Mal d1)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—