Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of apple cultivars in terms of allergenicity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000309" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000309 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of apple cultivars in terms of allergenicity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Growing of different apple cultivars is widespread in the territory of Central Europe. Apples are recommended by nutritionists because of its high content of vitamins and dietary fiber. Unfortunately the presence of several allergens in apple pulp and skin causes allergy problems for some consumers. Allergen Mal d1, which causes swelling of lips and oral cavity, is the most important. At present, the cultivar Golden Delicious is commercially very successful. Unfortunately a high content of this allergenwas detected in this cultivar. Using 17 selected apple cultivars, the allergenicity was studied by prick to prick tests in patients with clinically detected apple allergy. Pressed apple juice was used for basophil activation testing. Intensity of patient?s allergic reaction to particular cultivars was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis and immunity reaction of blood serum by Western blot method. Results partly differed depending on the method used. The highest content of allergen was

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of apple cultivars in terms of allergenicity

  • Popis výsledku anglicky

    Growing of different apple cultivars is widespread in the territory of Central Europe. Apples are recommended by nutritionists because of its high content of vitamins and dietary fiber. Unfortunately the presence of several allergens in apple pulp and skin causes allergy problems for some consumers. Allergen Mal d1, which causes swelling of lips and oral cavity, is the most important. At present, the cultivar Golden Delicious is commercially very successful. Unfortunately a high content of this allergenwas detected in this cultivar. Using 17 selected apple cultivars, the allergenicity was studied by prick to prick tests in patients with clinically detected apple allergy. Pressed apple juice was used for basophil activation testing. Intensity of patient?s allergic reaction to particular cultivars was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis and immunity reaction of blood serum by Western blot method. Results partly differed depending on the method used. The highest content of allergen was

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92220" target="_blank" >QH92220: Odrůdové charakteristiky jablek z hlediska přítomnosti alergenů (Mal d1)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Horticulturae (ISHS)

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    N

  • Číslo periodika v rámci svazku

    939

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    171-174

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus