Characterization of apple cultivars in terms of allergenicity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F12%3A%230000500" target="_blank" >RIV/25271121:_____/12:#0000500 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterization of apple cultivars in terms of allergenicity
Popis výsledku v původním jazyce
Growing of different apple cultivars is widespread in the territory of central Europe. Apples are recommended by nutritionists because of their high content in vitamins and dietary fibers. Unfortunately the presence of several allergens in apple pulp andskin causes allergy problems for some consumers. Allergen Mal d1, which causes swelling of lips and oral cavity, is the most important. At present, the cultivar 'Golden Delicious' is commercially very successful. Unfortunately a high content of this allergen was detected in this cultivar. Using 17 selected apple cultivars, the allergenicity was studied by prick to prick tests in patients with clinically detected apple allergy. Pressed apple juice was used for basophil activation testing. Intensity of patient's allergic reaction to particular cultivars was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis and immunity reaction of blood serum by Western blot method. Results partly differed depending on the method used. The highest content of allerge
Název v anglickém jazyce
Characterization of apple cultivars in terms of allergenicity
Popis výsledku anglicky
Growing of different apple cultivars is widespread in the territory of central Europe. Apples are recommended by nutritionists because of their high content in vitamins and dietary fibers. Unfortunately the presence of several allergens in apple pulp andskin causes allergy problems for some consumers. Allergen Mal d1, which causes swelling of lips and oral cavity, is the most important. At present, the cultivar 'Golden Delicious' is commercially very successful. Unfortunately a high content of this allergen was detected in this cultivar. Using 17 selected apple cultivars, the allergenicity was studied by prick to prick tests in patients with clinically detected apple allergy. Pressed apple juice was used for basophil activation testing. Intensity of patient's allergic reaction to particular cultivars was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis and immunity reaction of blood serum by Western blot method. Results partly differed depending on the method used. The highest content of allerge
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92220" target="_blank" >QH92220: Odrůdové charakteristiky jablek z hlediska přítomnosti alergenů (Mal d1)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae
ISBN
9789066056657
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
171-174
Název nakladatele
International Society for Horticultural Science (ISHS)
Místo vydání
Leuven, Belgium
Místo konání akce
Lisbon, Portugal
Datum konání akce
22. 8. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—