Izolace bílkovin z amarantové mouky po enzymatické či mikrobiální degradaci škrobu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000369" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000369 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Protein isolation from amaranth flour after enzymatic or microbial starch degradation
Popis výsledku v původním jazyce
Enzymatic or fermentative starch degradation described in this paper makes possible simple, cheap and ecological method of production of protein concentrates or isolates from amaranth flour applicable on industrial scale. After the starch degradation, protein can be easily separated by isoelectric precipitation. Complete degradation of amaranth starch to soluble products, dextrins and/or simple sugars, was achieved using industrial amylolytic enzymes BAN 480L ?-amylase and AMG 300L amyloglucosidase. Lactobacillus amylophilus bacterial strain was also used to assimilate amaranth starch. The strain produces only L-form of lactic acid, which is suitable for food purposes, and was also considered as a potential probiotic microorganism. The fermentation canbe carried out in non-sterile conditions and without addition of other nutrients.
Název v anglickém jazyce
Protein isolation from amaranth flour after enzymatic or microbial starch degradation
Popis výsledku anglicky
Enzymatic or fermentative starch degradation described in this paper makes possible simple, cheap and ecological method of production of protein concentrates or isolates from amaranth flour applicable on industrial scale. After the starch degradation, protein can be easily separated by isoelectric precipitation. Complete degradation of amaranth starch to soluble products, dextrins and/or simple sugars, was achieved using industrial amylolytic enzymes BAN 480L ?-amylase and AMG 300L amyloglucosidase. Lactobacillus amylophilus bacterial strain was also used to assimilate amaranth starch. The strain produces only L-form of lactic acid, which is suitable for food purposes, and was also considered as a potential probiotic microorganism. The fermentation canbe carried out in non-sterile conditions and without addition of other nutrients.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06173" target="_blank" >2B06173: Materiály a produkty s vysokou přidanou hodnotou ze zemědělských a potravinářských odpadů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Amaranth - Plant of the Future.
ISBN
978-80-89088-70-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Institute of Plant Genetics and Biotechnology SAS, Nitra, Slovak Republic
Místo vydání
Nitra, Slovensko
Místo konání akce
Nitra, Slovensko
Datum konání akce
9. 11. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—