Vztah mezi distribucí velikosti škrobových zrn a vybranými sladařskými parametry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000748" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000748 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/08:#0000441
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationship Between Starch Granule Size Distribution and Selected Malting Parameters
Popis výsledku v původním jazyce
The relationship between malting parameters and the ratio of large and small starch granules eas studied in the endosperm of 12 varieties of spring barley of Czech, German and British origin. Starch granule size distribution was mesured using two methods, low-angle laser light scattering (LALLS) and gravitational field-flow fractionation (GFFF), over a 3-year period. An increasein a large starch granule fraction in the nonmalted spring barley varieties was accompanied by a statistically significant decline in the values of extract, saccharide extract, relative extract at 45 °C, Kolbach index, modification (Carlsberg metod), wort color, starch content and beta-glucans. However, statistical correlations found between the malting parameters and starch granule size distribution were rather low. Statistically highly significant effect of varieties and variety-year interactions on large and small starch granules were determined.
Název v anglickém jazyce
Relationship Between Starch Granule Size Distribution and Selected Malting Parameters
Popis výsledku anglicky
The relationship between malting parameters and the ratio of large and small starch granules eas studied in the endosperm of 12 varieties of spring barley of Czech, German and British origin. Starch granule size distribution was mesured using two methods, low-angle laser light scattering (LALLS) and gravitational field-flow fractionation (GFFF), over a 3-year period. An increasein a large starch granule fraction in the nonmalted spring barley varieties was accompanied by a statistically significant decline in the values of extract, saccharide extract, relative extract at 45 °C, Kolbach index, modification (Carlsberg metod), wort color, starch content and beta-glucans. However, statistical correlations found between the malting parameters and starch granule size distribution were rather low. Statistically highly significant effect of varieties and variety-year interactions on large and small starch granules were determined.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1005" target="_blank" >QD1005: VLIV DISTRIBUCE VELIKOSTI ŠKROBOVÝCH ZRN NA TECHNOLOGICKOU KVALITU JEČMENE</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of American Society of Brewing Chemists
ISSN
0361-0470
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000258583200004
EID výsledku v databázi Scopus
—