Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvalitativních parametrů hrachu pro potravinářské využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000101" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000101 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26784246:_____/09:#0000145

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvalitativních parametrů hrachu pro potravinářské využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo získání informací o zdraví prospěšných látkách u hrachu - rezistentní škrob, karotenoidy, v závislosti na odrůdě a ověření možnosti jejich využití v potravinářském průmyslu. Byla sledována změna kvality v procesu dozrávání - stanovení optimální technologické zralosti, obsah a stabilita barviv, vhodnost suroviny pro průmyslové zpracování - konzervování, mražení a sušení. Na druhé straně byla stanovena míra rizik - výskyt patogenů, mykotoxinů a těžkých kovů v semenech hrachu. Nové poznatky se uplatní při šlechtění hrachu určeného pro potravinářský průmysl.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of qualitative parameters of peas for food utilization

  • Popis výsledku anglicky

    Obtaining the new information concerning the beneficial components of the pea seeds - resistant starch, carotenoids and vitamins in the relation to the variety and their utilization in the food industry is considered to be the main aim of the work. Alsothe changes of the pea cultivars quality during the maturity process will be studied in order to asses optimal technological maturity, content and stability of pigments, convenience of raw material for food industry - preserving, freezing and drying. Onthe other hand also the level of risk will be evaluated- incidence of pathogens, mycotoxins and heavy metal in the pea seeds. New knowledge will come in useful in pea breeding for food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    č.12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    květen,

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus