Hodnocení kvalitativních parametrů hrachu pro potravinářské využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000101" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000101 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/09:#0000145
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních parametrů hrachu pro potravinářské využití
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo získání informací o zdraví prospěšných látkách u hrachu - rezistentní škrob, karotenoidy, v závislosti na odrůdě a ověření možnosti jejich využití v potravinářském průmyslu. Byla sledována změna kvality v procesu dozrávání - stanovení optimální technologické zralosti, obsah a stabilita barviv, vhodnost suroviny pro průmyslové zpracování - konzervování, mražení a sušení. Na druhé straně byla stanovena míra rizik - výskyt patogenů, mykotoxinů a těžkých kovů v semenech hrachu. Nové poznatky se uplatní při šlechtění hrachu určeného pro potravinářský průmysl.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of qualitative parameters of peas for food utilization
Popis výsledku anglicky
Obtaining the new information concerning the beneficial components of the pea seeds - resistant starch, carotenoids and vitamins in the relation to the variety and their utilization in the food industry is considered to be the main aim of the work. Alsothe changes of the pea cultivars quality during the maturity process will be studied in order to asses optimal technological maturity, content and stability of pigments, convenience of raw material for food industry - preserving, freezing and drying. Onthe other hand also the level of risk will be evaluated- incidence of pathogens, mycotoxins and heavy metal in the pea seeds. New knowledge will come in useful in pea breeding for food industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
č.12
Číslo periodika v rámci svazku
květen,
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—