Nutriční hodnocení sladů z obilovin a pseudoobilovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000245" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000245 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/11:#0000639
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnocení sladů z obilovin a pseudoobilovin
Popis výsledku v původním jazyce
Byly provedeny nutriční analýzy sedmi druhů ječných sladů (diastatického,mnichovského, plzeňského, karamelového, tmavého karamelového, barvícího), žitného, 3 druhů pšeničného (pšeničný, diastatický, karamelový) a 3 druhů pohankového (diastatický, hvozděný při 105°C a karamelového) sladu. Byla stanovena i antioxidační aktivita sladů metodou DPPH+ a FRAP a obsah celkových polyfenolů. Analyzované slady budou využity ve spolupráci s pekárenským závodem pro zlepšení nutričních, senzorických a texturních vlastností chleba a pečiva. Klíčová slova: slady, nutriční hodnocení, antioxidační aktivita, celkové polyfenoly
Název v anglickém jazyce
Nutritional evaluation of malts, made from cereals and pseudocereals
Popis výsledku anglicky
There were realized nutritional analyses of seven types of barley malts /diastatic, munich, pilsner, caramel, dark caramel, ingrained), rye, three types of wheat malt (wheat, diastatic, caramel) and three types of buckwheat (diastatic, dried at 105°C andcaramel) malt. There were determined also antioxidant activity of malts by methods DPPH+ and FRAP and content of total polyphenols. Analysed malts will be utilised to improve of nutritional, sensory and texture quality of breads and pastry with cooperation of bakery factory.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
133-136
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—