Zeleninové šťávy trochu jinak. Fermentované zeleninové šťávy.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000248" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000248 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/11:ZJMIXJ11
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zeleninové šťávy trochu jinak. Fermentované zeleninové šťávy.
Popis výsledku v původním jazyce
V počáteční fázi práce jsme zjišťovali, zda vytipované kmeny mléčných bakterií jsou schopné růstu a množení v dostupných zeleninových šťávách, jak jednodruhových, tak směsných. Posuzovali jsme také senzorické vlastnosti a vhodnost k dalšímu využití. Bylyvytipovány fermentované zeleninové šťávy z mrkve, červené řepy, pastináku, směsné šťávy- pastinák a červená řepa, okurka a pastinák, červená řepa a mrkev. V další fázi jsme se zaměřili na výrobu zeleninových šťáv se syrovátkou. Všechny uvedené variantybyly senzoricky velmi dobře hodnoceny. Syrovátka zjemňuje chuť zeleninových šťáv, zvyšuje dietetickou hodnotu o syrovátkové bílkoviny a významně zvyšuje počty přidaných bakterií mléčného kvašení.
Název v anglickém jazyce
Quite different vegetable juices. Fermented vegetable juices
Popis výsledku anglicky
During the first stage we found out, whether pre-selected strains of lactic acid bacteria are able to grow and multiple in available vegetables juices made both from one and more kinds of vegetables. We evaluate sensory properties and convenience for further capitalization, as well. Fermented vegetables juices from carrot, red beet, parsnip or mixed juices from parsnip and red beet, parsnip and cucumber, red beet and carrot were selected for further testing. During the second stage we focused on vegetables juices with whey. All listed variants obtained very good sensory appreciation. Whey refines taste of vegetables juices, increases nutrition value due to whey proteins and significantly increases density of inoculated lactic acid bacteria
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
127-128
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—