Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zeleninové šťávy trochu jinak. Fermentované zeleninové šťávy.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000248" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000248 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/11:ZJMIXJ11

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zeleninové šťávy trochu jinak. Fermentované zeleninové šťávy.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V počáteční fázi práce jsme zjišťovali, zda vytipované kmeny mléčných bakterií jsou schopné růstu a množení v dostupných zeleninových šťávách, jak jednodruhových, tak směsných. Posuzovali jsme také senzorické vlastnosti a vhodnost k dalšímu využití. Bylyvytipovány fermentované zeleninové šťávy z mrkve, červené řepy, pastináku, směsné šťávy- pastinák a červená řepa, okurka a pastinák, červená řepa a mrkev. V další fázi jsme se zaměřili na výrobu zeleninových šťáv se syrovátkou. Všechny uvedené variantybyly senzoricky velmi dobře hodnoceny. Syrovátka zjemňuje chuť zeleninových šťáv, zvyšuje dietetickou hodnotu o syrovátkové bílkoviny a významně zvyšuje počty přidaných bakterií mléčného kvašení.

  • Název v anglickém jazyce

    Quite different vegetable juices. Fermented vegetable juices

  • Popis výsledku anglicky

    During the first stage we found out, whether pre-selected strains of lactic acid bacteria are able to grow and multiple in available vegetables juices made both from one and more kinds of vegetables. We evaluate sensory properties and convenience for further capitalization, as well. Fermented vegetables juices from carrot, red beet, parsnip or mixed juices from parsnip and red beet, parsnip and cucumber, red beet and carrot were selected for further testing. During the second stage we focused on vegetables juices with whey. All listed variants obtained very good sensory appreciation. Whey refines taste of vegetables juices, increases nutrition value due to whey proteins and significantly increases density of inoculated lactic acid bacteria

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    N

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    127-128

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus