Dokument k funkčnímu vzorku Švestková povidla s přídavkem lignanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000040" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dokument k funkčnímu vzorku Švestková povidla s přídavkem lignanů
Popis výsledku v původním jazyce
Švestková povidla byla připravena tak, že před závěrečným zahuštěním povidel se přidal koncentrovaný roztok přírodních lignanů získaných extrakcí ze suků smrku ztepilého(zejména hydroxymatairesinolu, dále HMR) tak, aby finální výrobek obsahoval 25 mg HMR na 100 g výrobku.Koncentrovaný vyrobený základní roztok lignanů obsahoval HMR 172,785 mg/1ml. Pro požadovanou koncentraci bylo do 1000 g švestkových povidel přidáno 1,5 ml základního roztoku lignanů. Konzervaci povidel jsme provedli pasterací
Název v anglickém jazyce
Document the functional sample of plum jam with added lignans
Popis výsledku anglicky
Plum jam was prepared so that the final concentration before the jam there was added a concentrated solution of natural lignans obtained by extraction from the knots of the spruce (particularly hydroxymatairesinol, further HMR) so that the final product contained 25 mg of HMR per 100 g product. The concentrated solution made basic HMR lignan contained 172.785 mg / 1 ml. For the desired concentration there was added to 1000 g plum 1.5 ml of a solution of lignans. Preservation of jam was made by pasteurization.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Funkč. vzorek švestk.pov.
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o využití výsledků výzkumu č. 16/15 uzavřená mezi fy Ing. Pavel Cvrček IČ: 66819709 a Výzkumným ústavem potravinářským Praha, v.v.i. Mendelova univerzita v Brně Centrum globální změny AV ČR, Brno
Ekonomické parametry
nový výrobek obohacený o lignany, zdravotně prospěšný
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—