Ověřená technologie na výrobu sirupů s obsahem homogenátu smrkových výhonků a lignanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000625" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000625 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/16:43910586
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie na výrobu sirupů s obsahem homogenátu smrkových výhonků a lignanů
Popis výsledku v původním jazyce
Přídavek lignanů v podobě získaného extraktu byl proveden přímo v závěrečné fázi výroby při rozpouštění cukrů v roztoku. Do známého množství sirupu byl vmíchán extrakt HMR a to tak aby výsledná koncentrace HMR v sirupu byla 30 mg na 100g výrobku. Poté byl do sirupu vmíchán homogenát smrkových výhonků v množství takovém, aby v sirupu byla výsledná koncentrace této složky 10%. Bylo provedeno senzorické hodnocení nápoje, které provedla skupina 8 školených hodnotitelů. Nápoj byl nalezen jako velmi dobrý a chutný a přitom přinášel konzumentu lignany a kemferol, což jsou látky významné pro lidské zdraví.
Název v anglickém jazyce
Proven technology for the production of syrups containing homogenate spruce shoots and lignans
Popis výsledku anglicky
Addition of lignans in the form of the extract was performed directly in the final production phase during dissolution of sugars in solution. To a known quantity of syrup was mixed extract HMR and so that the resulting concentration of HMR in the syrup was 30 mg per 100 g product. The homogenate spruce shoots was then added to the syrup mixed essentially in an amount such that the syrup, the resulting concentration of this component of 10%. It was done sensory evaluation drinks that a group of 8 trained evaluators. The drink was found to be very good and tasty, while bringing consumers and kaempherol and lignans, which are substances important for human health.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Ověřená technologie smrk 3/2017
Číselná identifikace
smlouva o využití výsledků výzkumu - Kitl s.r.o.
Technické parametry
ověření se konalo ve fy Kitl, s.r.o. ve dnech 14.- 18.3. 2016, byl sepsán Zápis a Smlouva o využití výsledků výzkumu fy Kitl, s.r.o.
Ekonomické parametry
nový výrobek, který se na trhu zatím nevyskytoval, zdravotní přínosy, léčba rýmy a nachlazení
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—