Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřená technologie na výrobu sirupů s obsahem homogenátu smrkových výhonků a lignanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000625" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000625 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/16:43910586

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřená technologie na výrobu sirupů s obsahem homogenátu smrkových výhonků a lignanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavek lignanů v podobě získaného extraktu byl proveden přímo v závěrečné fázi výroby při rozpouštění cukrů v roztoku. Do známého množství sirupu byl vmíchán extrakt HMR a to tak aby výsledná koncentrace HMR v sirupu byla 30 mg na 100g výrobku. Poté byl do sirupu vmíchán homogenát smrkových výhonků v množství takovém, aby v sirupu byla výsledná koncentrace této složky 10%. Bylo provedeno senzorické hodnocení nápoje, které provedla skupina 8 školených hodnotitelů. Nápoj byl nalezen jako velmi dobrý a chutný a přitom přinášel konzumentu lignany a kemferol, což jsou látky významné pro lidské zdraví.

  • Název v anglickém jazyce

    Proven technology for the production of syrups containing homogenate spruce shoots and lignans

  • Popis výsledku anglicky

    Addition of lignans in the form of the extract was performed directly in the final production phase during dissolution of sugars in solution. To a known quantity of syrup was mixed extract HMR and so that the resulting concentration of HMR in the syrup was 30 mg per 100 g product. The homogenate spruce shoots was then added to the syrup mixed essentially in an amount such that the syrup, the resulting concentration of this component of 10%. It was done sensory evaluation drinks that a group of 8 trained evaluators. The drink was found to be very good and tasty, while bringing consumers and kaempherol and lignans, which are substances important for human health.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Ověřená technologie smrk 3/2017

  • Číselná identifikace

    smlouva o využití výsledků výzkumu - Kitl s.r.o.

  • Technické parametry

    ověření se konalo ve fy Kitl, s.r.o. ve dnech 14.- 18.3. 2016, byl sepsán Zápis a Smlouva o využití výsledků výzkumu fy Kitl, s.r.o.

  • Ekonomické parametry

    nový výrobek, který se na trhu zatím nevyskytoval, zdravotní přínosy, léčba rýmy a nachlazení

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem