Ověřená technologie na výrobu švestkových povidel se zvýšeným obsahem lignanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000051" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000051 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/15:43908091
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie na výrobu švestkových povidel se zvýšeným obsahem lignanů
Popis výsledku v původním jazyce
Přídavek lignanů v podobě získaného extraktu byla provedena přímo v závěrečné fázi výroby povidel při jejich zahušťování. Do známého množství povidel byl vmíchán extrakt HMR,aby výsledné množství HMR v povidlech bylo 30 mg na 100g výrobku.Švestková povidla mají svoje vlastní silné aroma, které překryje hořkost přidaných lignanů. Přispívá k tomu též i konzistence povidel, která pravděpodobně překryje chuťové pohárky při konzumaci. Bylo provedeno senzorické hodnocení běžných švestkových povidel a povidel s přidanými lignany panelem školených hodnotitelů. Ti nenalezli žádné rozdíly v barvě, chuti a ani v konzistenci.
Název v anglickém jazyce
Proven technology for production of plum jam with an increased content of lignans
Popis výsledku anglicky
Addition of lignans in the form of the extract was performed in the final stage of production of jam in their thickening. The extract with HMR was mixed into the known amount plum jam. The resulting quantity of HMR in plum jam was 30 mg per 100 g of product. Plum jam has its own strong flavor which covers the bitterness added lignans. It contributes to the well and the consistency of jam, which probably covers the palate when eaten. It was normal sensory evaluation of plum jam and jam with added lignans panel of trained evaluators. They found no differences in color, taste and even the consistency.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Ověř. tech.šv. povidel s lignany
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva o využití výsledku výzkumu mezi VÚPP a fy Ing. Pavel Cvrček, IČ: 66819709 ze dne 23.10. 2015
Ekonomické parametry
zisk z prodeje výrobku se zdravotním přinosem
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
66819709
Název vlastníka
Ing. Pavel Cvrček Lhota pod Libčany 147 503 27 Lhota pod Libčany
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—