Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřená technologie na výrobu švestkových povidel se zvýšeným obsahem lignanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000051" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000051 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/15:43908091

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřená technologie na výrobu švestkových povidel se zvýšeným obsahem lignanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavek lignanů v podobě získaného extraktu byla provedena přímo v závěrečné fázi výroby povidel při jejich zahušťování. Do známého množství povidel byl vmíchán extrakt HMR,aby výsledné množství HMR v povidlech bylo 30 mg na 100g výrobku.Švestková povidla mají svoje vlastní silné aroma, které překryje hořkost přidaných lignanů. Přispívá k tomu též i konzistence povidel, která pravděpodobně překryje chuťové pohárky při konzumaci. Bylo provedeno senzorické hodnocení běžných švestkových povidel a povidel s přidanými lignany panelem školených hodnotitelů. Ti nenalezli žádné rozdíly v barvě, chuti a ani v konzistenci.

  • Název v anglickém jazyce

    Proven technology for production of plum jam with an increased content of lignans

  • Popis výsledku anglicky

    Addition of lignans in the form of the extract was performed in the final stage of production of jam in their thickening. The extract with HMR was mixed into the known amount plum jam. The resulting quantity of HMR in plum jam was 30 mg per 100 g of product. Plum jam has its own strong flavor which covers the bitterness added lignans. It contributes to the well and the consistency of jam, which probably covers the palate when eaten. It was normal sensory evaluation of plum jam and jam with added lignans panel of trained evaluators. They found no differences in color, taste and even the consistency.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Ověř. tech.šv. povidel s lignany

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Smlouva o využití výsledku výzkumu mezi VÚPP a fy Ing. Pavel Cvrček, IČ: 66819709 ze dne 23.10. 2015

  • Ekonomické parametry

    zisk z prodeje výrobku se zdravotním přinosem

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    66819709

  • Název vlastníka

    Ing. Pavel Cvrček Lhota pod Libčany 147 503 27 Lhota pod Libčany

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem