Autentizace ryb pomocí molekulárně-biologických přístupů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000679" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000679 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2017.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2017.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autentizace ryb pomocí molekulárně-biologických přístupů
Popis výsledku v původním jazyce
Určování druhu ryby je běžně založeno na morfologických znacích. S rostoucí mírou zpracování ryb do produktů potravinářského průmyslu nebo komplexnějších pokrmů v rámci gastronomie však možnost takovéhoto určení zásadním způsobem klesá. Rovněž dovoz mořských ryb do vnitrozemských států, jakým je i ČR, se ve velké míře realizuje formou zmrazených bloků komprimovaného a často již částečně opracovaného rybího masa. Morfologické znaky k rozlišení jednotlivých druhů ryb ani v tomto případě tedy nelze použít. Dostupnost metody umožňující druhové určení rybího masa ve vzorku, bez ohledu na jeho velikost, intaktnost či zpracování, je nezbytné. Molekulárně-biologické metody založené na PCR patří vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifitě mezi techniky vhodné pro druhové určení syrových i technologicky opracovaných ryb a to i v komplexní potravině. Analýza je prováděna prostřednictvím amplifikace jaderného genu kódujícího významný rybí alergen, parvalbumin. V předkládané práci byly v rámci kvantitativní qPCR navrženy a otestovány primery spolu s fluorescenčně značenou sondou komplementární k druhému intronu genu kódujícímu parvalbumin pražmy zpěvné (Spondyliosoma cantharus). Specifita navrhovaného systému byla potvrzena na panelu 19 ryb zahrnujícím nejvýznamnější část spektra obchodovaných a nabízených druhů, například: kapr (Cyprinus carpio), lín (Tinca tinca), tilapie (Oreochromis niloticus) atd. Efektivita qPCR byla zjištěna sestrojením kalibrační křivky s využitím DNA různé koncentrace. Bylo potvrzeno, že qPCR je vhodná a vysoce efektivní metoda pro druhovou identifikaci pražmy zpěvné.
Název v anglickém jazyce
Molecular approach to the identification of fish
Popis výsledku anglicky
The most common determination of fish species is based on morphological traits. This approach faces more and more complications as the level of processing of fish flesh into products of food industry and/or complex dishes produced in gastronomy makes morphological markers less available. Another factor preventing morphological determination is the character of marine fish trade and import of this fish into landlocked countries like the Czech Republic. These are often transported in the form of frozen blocks, also devoid of morphological characteristics. It is therefore critical to have a method for species determination independent on size, intactness or level of processing of the sample, available as a versatile tool. Towards this end, methods of molecular biology based on Polymerase Chain Reaction (PCR) appear as the best tool due to their high level of sensitivity and specificity in raw as well as technologically processed fish meat, even in the form of complex food products. The presented analysis is performed as an amplification of nuclear gene encoding important protein of fish muscles parvalbumin, also known as a major allergen connected with fish consumption. Here, within the scope of Real-Time PCR (qPCR) set of primers together with fluorescent dye-conjugated probe, both specific to second intron of protein coding region of Black seabream (Spondyliosoma cantharus) were designed and tested. Specificity of this set was validated on panel of 19 different fish species representing the most common and important fraction of the spectrum of the locally traded species, i.e. for instance Carp (Cyprinus carpio), Tench (Tinca tinca), Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and others. Efficiency of the method was determined from calibration curve based on points of five levels of DNA concentration. Quantitative PCR presented here was proven as highly efficient and specific method for Black seabream (S. cantharus) species identification.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů