Autentizace druhů ryb pomocí molekulárně biologických metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3AN0000013" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autentizace druhů ryb pomocí molekulárně biologických metod
Popis výsledku v původním jazyce
Základní kritérium spolehlivosti a bezpečnosti výrobků je naplněno správným označováním potravinářských komodit - zde druhu rybího masa. Správné druhové určení má efekt na kvalitativní vlastnosti s dopadem i do zdravotního stavu konzumentů. U alergií na rybí maso je zdokumentována odlišná reaktivita senzitivních jedinců v závislosti na druhu ryby. Stanovení druhu ryby je běžně založeno na morfologických znacích. S rostoucí mírou zpracování ryb do produktů potravinářského průmyslu nebo komplexnějších pokrmů v rámci gastronomie klesá možnost využití tohoto způsobu určení. Rovněž dovoz mořských ryb do vnitrozemských států, jakým je i ČR, se ve velké míře realizuje formou zmrazených bloků komprimovaného a často již částečně opracovaného rybího masa. Morfologické znaky k rozlišení jednotlivých druhů ryb ani v tomto případě tedy nelze použít. Dostupnost metody umožňující druhové určení rybího masa ve vzorku, bez ohledu na jeho velikost, intaktnost či zpracování, je nezbytná. Molekulárně-biologické metody založené na PCR, vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifičnosti, se týkají technik vhodných pro stanovení jak ve formě surové a zpracované ryby technologicky. Tato práce přistupuje k problému pomocí nástrojů molekulární biologie, konkrétně qPCR. Analýza DNA byla provedena pomocí amplifikaci genu kódujícího základní ryby alergen – parvalbumin. V předkládané práci byly v rámci kvantitativní qPCR navrženy a otestovány primery spolu s fluorescenčně značenou sondou komplementární k druhému intronu protein-kódující oblasti parvalbuminového genu pražmy zpěvné (Spondyliosoma cantharus).
Název v anglickém jazyce
Authentication of fish species using molecular biological approaches
Popis výsledku anglicky
Food products must fulfil generally accepted criteria like wholesomeness when they are produced according good practise and also when they are properly labelled. This applies also to fish meat. It´s proper zoological determination and labelling reflects also in qualitative parameters of the meat and consequently the health status of consumers. Also severity of allergy to fish meat is in each sensitive consumer dependent on zoological species of consumed fish. The most common way of species determination is based on morphological traits. As the level of fish processing into products of food industry or into complex dish increases by time, availability of this method of species determination goes down. In parallel, import of sea fish into landlocked countries like The Czech Republic is often accomplished in the form of compressed and often partially processed block of frozen fish. Under this context, there is therefore no chance to use morphological traits for fish species determination. The availability of a method for species determination independent of it´s size, intactness or extent of processing is therefore crucial. In this work the problem is addressed by tools of molecular biology, in particular by qPCR. Primers complementary to second intron of protein coding part of black seabream (Spondyliosoma cantharus) parvalbumin gene together with fluorescein double labelled probe were designed and tested in this qPCR.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů