Luštěniny v lidské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000705" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000705 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Luštěniny v lidské výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Luštěniny jsou velice hodnotnou potravinou, ale jejich spotřeba v ČR je nízká (dlouhodobě se pohybuje kolem 2,5 kg/obyvatele/rok) a bylo by žádoucí ji zvýšit. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin (20-25 %, sója až 40 %), které sice nejsou plnohodnotné, ale jejich výživová hodnota je vyšší než bílkovin z obilovin. Obsah tuku je nízký (1-3 %). Sacharidy jsou tvořeny převážně škrobem, ale ve větším množství (až 10 %) jsou přítomny nestravitelné oligosacharidy (?-galaktosidy), které způsobují trávicí problémy po konzumaci luštěnin. Luštěniny obsahují také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Předností luštěnin je i nízký glykemický index. Trávicí problémy jsou hlavním důvodem nízké spotřeby luštěnin. Dalšími důvody jsou neoblíbenost luštěninových pokrmů z důvodů senzorických a jejich delší příprava. Obsah nestravitelných sacharidů je možné velmi účinně snížit klíčením. Naklíčené luštěniny lze s výhodou použít jako jednu ze složek receptury různých pokrmů. Budou prezentovány některé pokrmy připravené z naklíčených luštěnin, včetně jejich senzorického hodnocení.
Název v anglickém jazyce
Legumes in human nutrition
Popis výsledku anglicky
Legumes are food with high nutritional value, but their consumption in Czech republic is low (for many years is about 2.5 kg per capita per year) and would be increased. Legumes are good source of proteins (20-25 %, soya nearly 40 %). Their nutritional value is lower than nutritional value of animal proteins but higher than nutritional value of cereal proteins. Fat content is low (1-3 %, except in soya 20 %). Carbohydrates are represented by starch. Indigestible carbohydrates (?-galactosides) causing digestive troubles after legumes consumption are contained in larger quantity (up 10 %). Legumes contain vitamins group B and minerals. Advantage of legumes is low glycemic index. The digestive troubles are main reason of low legume consumption. Further reasons are low sensory value of dishes and long preparation. Content of indigestible carbohydrates is possible very efficiently decrease by germination. It is possible to use germinated legumes in recipes of various dishes. The dishes from germinated legumes are presented, including sensory and nutritional evaluation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK XLIII. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
13-16
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně - Agronomická fakulta
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—