Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Luštěniny v lidské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000705" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000705 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Luštěniny v lidské výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Luštěniny jsou velice hodnotnou potravinou, ale jejich spotřeba v ČR je nízká (dlouhodobě se pohybuje kolem 2,5 kg/obyvatele/rok) a bylo by žádoucí ji zvýšit. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin (20-25 %, sója až 40 %), které sice nejsou plnohodnotné, ale jejich výživová hodnota je vyšší než bílkovin z obilovin. Obsah tuku je nízký (1-3 %). Sacharidy jsou tvořeny převážně škrobem, ale ve větším množství (až 10 %) jsou přítomny nestravitelné oligosacharidy (?-galaktosidy), které způsobují trávicí problémy po konzumaci luštěnin. Luštěniny obsahují také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Předností luštěnin je i nízký glykemický index. Trávicí problémy jsou hlavním důvodem nízké spotřeby luštěnin. Dalšími důvody jsou neoblíbenost luštěninových pokrmů z důvodů senzorických a jejich delší příprava. Obsah nestravitelných sacharidů je možné velmi účinně snížit klíčením. Naklíčené luštěniny lze s výhodou použít jako jednu ze složek receptury různých pokrmů. Budou prezentovány některé pokrmy připravené z naklíčených luštěnin, včetně jejich senzorického hodnocení.

  • Název v anglickém jazyce

    Legumes in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Legumes are food with high nutritional value, but their consumption in Czech republic is low (for many years is about 2.5 kg per capita per year) and would be increased. Legumes are good source of proteins (20-25 %, soya nearly 40 %). Their nutritional value is lower than nutritional value of animal proteins but higher than nutritional value of cereal proteins. Fat content is low (1-3 %, except in soya 20 %). Carbohydrates are represented by starch. Indigestible carbohydrates (?-galactosides) causing digestive troubles after legumes consumption are contained in larger quantity (up 10 %). Legumes contain vitamins group B and minerals. Advantage of legumes is low glycemic index. The digestive troubles are main reason of low legume consumption. Further reasons are low sensory value of dishes and long preparation. Content of indigestible carbohydrates is possible very efficiently decrease by germination. It is possible to use germinated legumes in recipes of various dishes. The dishes from germinated legumes are presented, including sensory and nutritional evaluation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK XLIII. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    13-16

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně - Agronomická fakulta

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku