Polotovary a pokrmy z klíčených luštěnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A1007" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:1007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polotovary a pokrmy z klíčených luštěnin
Popis výsledku v původním jazyce
Nízká spotřeba luštěnin v České republice je způsobena tím, že luštěniny obecně obsahují kromě kvalitních druhů bílkovin i vyšší sacharidy, tzv. oligosacharidy. Ty jsou v lidském trávicím traktu nestravitelné a v tlustém střevě nastává jejich odbourávání mikroflórou za vzniku plynu, který způsobuje nadýmání. Odbourání oligosacharidů však lze docílit naklíčením luštěnin. Takový výchozí materiál umožňuje připravit pokrmy, které nadýmání nezpůsobí a které lze využít jako surovinu pro řadu různých druhů pokrmů nebo jejich polotovarů.
Název v anglickém jazyce
Semi-finished products and dishes from germinated legumes
Popis výsledku anglicky
The low consumption of legumes in the Czech Republic is due to the fact that legumes generally contain, in addition to quality types of protein, also higher carbohydrates, so-called oligosaccharides. These are indigestible in the human digestive tract and are broken down by the microflora in the colon to produce gas, which causes bloating. However, the degradation of oligosaccharides can be achieved by sprouting legumes. Such a starting material makes it possible to prepare dishes which do not cause bloating and which can be used as a raw material for a number of different types of food or their semi-finished products.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů