Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polotovary a pokrmy z klíčených luštěnin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A1007" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:1007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polotovary a pokrmy z klíčených luštěnin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nízká spotřeba luštěnin v České republice je způsobena tím, že luštěniny obecně obsahují kromě kvalitních druhů bílkovin i vyšší sacharidy, tzv. oligosacharidy. Ty jsou v lidském trávicím traktu nestravitelné a v tlustém střevě nastává jejich odbourávání mikroflórou za vzniku plynu, který způsobuje nadýmání. Odbourání oligosacharidů však lze docílit naklíčením luštěnin. Takový výchozí materiál umožňuje připravit pokrmy, které nadýmání nezpůsobí a které lze využít jako surovinu pro řadu různých druhů pokrmů nebo jejich polotovarů.

  • Název v anglickém jazyce

    Semi-finished products and dishes from germinated legumes

  • Popis výsledku anglicky

    The low consumption of legumes in the Czech Republic is due to the fact that legumes generally contain, in addition to quality types of protein, also higher carbohydrates, so-called oligosaccharides. These are indigestible in the human digestive tract and are broken down by the microflora in the colon to produce gas, which causes bloating. However, the degradation of oligosaccharides can be achieved by sprouting legumes. Such a starting material makes it possible to prepare dishes which do not cause bloating and which can be used as a raw material for a number of different types of food or their semi-finished products.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů