Vliv klíčení a ošetření vysokým tlakem na obsah a-galaktosidů a mikrobiologickou jakost hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003733" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003733 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv klíčení a ošetření vysokým tlakem na obsah a-galaktosidů a mikrobiologickou jakost hrachu
Popis výsledku v původním jazyce
Hrách setý (Pisum sativum L.) obsahuje ze všech běžných luštěnin nejvíce (4,7 - 11,3 %) nestravitelných a-galaktosidů (rafinosa, stachyosa, verbascosa). Tyto sacharidy jsou jedním z hlavních důvodů trávicích potíží po konzumaci hrachu. Jednou z možnostíjak zmírnit problémy je používání naklíčeného hrachu, protože při klíčení dochází k podstatnému snížení a-galaktosidů (až na 20 % původní hodnoty). Při klíčení však dochází k velkému nárůstu počtu mikroorganizmů, což ovlivňuje dobu skladování naklíčenéhohrachu. Jak jsme zjistili, lze jeho skladovatelnost výrazně prodloužit ošetřením vysokým tlakem, které sníží obsah mikroorganizmů na minimum. Další výhodou ošetření vysokým tlakem je výrazný pokles a-galaktosidů při skladování naklíčeného, vysokým tlak em ošetřeného hrachu.
Název v anglickém jazyce
The influence of germination and high pressure treatment on galactosides content and on peas microbiological quality
Popis výsledku anglicky
Pea includes from all usually grain legumes the most (4.7 - 11.3 %) indigestible a-galactosides (raffinose, stachyose, verbascose). These saccharides are one of the main reasons of digestive problems after consumption. One of possibilities how reduce health problems is using a germination pea, because germination reduces content of a-galactosides (until 20 % of original value). However, the microorganism increase by germination that keeps the storage time of germinated pea down. We have found out that it is possible to prolong his shelf life by a high-pressure treatment.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z odborného semináře 100. zasedání KJRP
ISBN
80-86555-13-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
47-50
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby Ruzyně
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—