Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv klíčení a ošetření vysokým tlakem na obsah a-galaktosidů a mikrobiologickou jakost hrachu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003733" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003733 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv klíčení a ošetření vysokým tlakem na obsah a-galaktosidů a mikrobiologickou jakost hrachu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hrách setý (Pisum sativum L.) obsahuje ze všech běžných luštěnin nejvíce (4,7 - 11,3 %) nestravitelných a-galaktosidů (rafinosa, stachyosa, verbascosa). Tyto sacharidy jsou jedním z hlavních důvodů trávicích potíží po konzumaci hrachu. Jednou z možnostíjak zmírnit problémy je používání naklíčeného hrachu, protože při klíčení dochází k podstatnému snížení a-galaktosidů (až na 20 % původní hodnoty). Při klíčení však dochází k velkému nárůstu počtu mikroorganizmů, což ovlivňuje dobu skladování naklíčenéhohrachu. Jak jsme zjistili, lze jeho skladovatelnost výrazně prodloužit ošetřením vysokým tlakem, které sníží obsah mikroorganizmů na minimum. Další výhodou ošetření vysokým tlakem je výrazný pokles a-galaktosidů při skladování naklíčeného, vysokým tlak em ošetřeného hrachu.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of germination and high pressure treatment on galactosides content and on peas microbiological quality

  • Popis výsledku anglicky

    Pea includes from all usually grain legumes the most (4.7 - 11.3 %) indigestible a-galactosides (raffinose, stachyose, verbascose). These saccharides are one of the main reasons of digestive problems after consumption. One of possibilities how reduce health problems is using a germination pea, because germination reduces content of a-galactosides (until 20 % of original value). However, the microorganism increase by germination that keeps the storage time of germinated pea down. We have found out that it is possible to prolong his shelf life by a high-pressure treatment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z odborného semináře 100. zasedání KJRP

  • ISBN

    80-86555-13-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    47-50

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby Ruzyně

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku