Způsob kombinované dvoustupňové fermentace rostlinných šťáv a deproteinované syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob kombinované dvoustupňové fermentace rostlinných šťáv a deproteinované syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Dvoustupňový způsob fermentační výroby nízko až středně alkoholických nápojů na bázi rostlinné šťávy a deproteinované syrovátky pomocí kvasničných kmenů zkvašujících zejména laktózu. První stupeň probíhá na zahuštěných roztocích deproteinované syrovátky v míchaných mikroaerofilních podmínkách růstu při teplotách 25 až 37 °C a hodnotách pH 4,0 až 6,0. Naprodukovaná biomasa kvasničné kultury po odstředění je použita jako výhradní masivní inokulum pro zakvašení roztoků rostlinných šťáv v druhém stupni fermentace probíhajícím stacionárně nebo v míchaných mikroaerofilních podmínkách. Pro výrobu středně alkoholických nápojů je lihovitost prokvašené rostlinné šťávy s výhodou posílena přídavkem etanolu získaného destilací supernatantu z prvního stupně fermentace.
Název v anglickém jazyce
A method of combined two-stage fermentation of vegetable juices and deproteinated whey
Popis výsledku anglicky
The two-stage method of fermentation production of low to medium alcoholic beverages based on vegetable juice and deproteinated whey using yeast strains fermenting mainly lactose. The first stage is carried out on concentrated solutions of deproteinated whey in mixed microaerophilic growth conditions at temperatures from 25 to 37°C and pH values of 4.0 to 6.0. The biomass of the yeast culture produced after centrifugation is used as the sole massive inoculum for fermenting vegetable juice solutions in the second stage of fermentation taking place stationarily or in mixed microaerophilic conditions. For the production of medium alcoholic beverages, the alcohol content in the fluid of the fermented vegetable juice is preferably enhanced by the addition of ethanol obtained by distillation of the supernatant from the first fermentation stage.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
307416
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
27. 6. 2018
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
O - Doposud nevyužívaný výsledek