Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologie pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylinek je založena na přídavku homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány s malým množstvím vody, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovocné složky, cukr, škrob nebo další zahušťovadla a kyselina citronová. Výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků jsou obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.

  • Název v anglickém jazyce

    Proven technology for the production of fruit ingredients for yogurt with the addition of herbs

  • Popis výsledku anglicky

    The technology for making fruit ingredients for yoghurt with the addition of herbs is based on the addition of herb homogenates. Herbs were raw homogenized with a small amount of water, treated with ascorbic acid and treated with high pressure. Other ingredients for production are fruit ingredients, sugar, starch or other thickeners and citric acid. The resulting flavored yoghurt, other dairy products or other as well as fermented products from vegetable raw materials as an alternative to dairy products are enriched with a range of aromatic substances, antioxidant agents including ascorbic acid and other bioactive compounds.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    OT- OVODOJOG2018

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Základní suroviny představuje tepelně ošetřený ovocný protlak a kusové ovoce. Základ pro přípravu ovocných složek do jogurtů je tvořen škrobem nebo jiným stabilizátorem, který se navaří v kotli a poté se přidá ovocná surovina. Zahřeje se na teplotu cca 80°C a následně se osladí přírodními sladidly. Nakonec se nadávkuje kyselina citronová, homogenát a případná barviva nebo aromata. Po rozpuštění cukru a opětovném zahřátí se horká směs plní do sklenic (horký rozliv). Pokud místo homogenátu bylin použijeme šťávu z bylin nebo tinkturu (lihový extrakt), dávkuje se do směsi na konci tepelného zpracování, aby nedošlo ke ztrátám aromatických látek.

  • Ekonomické parametry

    Získané zkušenosti, receptury a postupy využije výrobce Ing. Pavel Cvrček s.r.o. pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylin. Podkladem pro přípravu této technologie byly experimentální práce provedené v rámci řešení projektu QJ1510160. Ekonomické parametry výsledku bude možno vyhodnotit, jakmile firma zaveden technologii do výroby. Lze očekávat zvýšení tržeb firmy a souvisícího zisku.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    VÚPP, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem