Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin
Popis výsledku v původním jazyce
Technologie pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylinek je založena na přídavku homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány s malým množstvím vody, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovocné složky, cukr, škrob nebo další zahušťovadla a kyselina citronová. Výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků jsou obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.
Název v anglickém jazyce
Proven technology for the production of fruit ingredients for yogurt with the addition of herbs
Popis výsledku anglicky
The technology for making fruit ingredients for yoghurt with the addition of herbs is based on the addition of herb homogenates. Herbs were raw homogenized with a small amount of water, treated with ascorbic acid and treated with high pressure. Other ingredients for production are fruit ingredients, sugar, starch or other thickeners and citric acid. The resulting flavored yoghurt, other dairy products or other as well as fermented products from vegetable raw materials as an alternative to dairy products are enriched with a range of aromatic substances, antioxidant agents including ascorbic acid and other bioactive compounds.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
OT- OVODOJOG2018
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Základní suroviny představuje tepelně ošetřený ovocný protlak a kusové ovoce. Základ pro přípravu ovocných složek do jogurtů je tvořen škrobem nebo jiným stabilizátorem, který se navaří v kotli a poté se přidá ovocná surovina. Zahřeje se na teplotu cca 80°C a následně se osladí přírodními sladidly. Nakonec se nadávkuje kyselina citronová, homogenát a případná barviva nebo aromata. Po rozpuštění cukru a opětovném zahřátí se horká směs plní do sklenic (horký rozliv). Pokud místo homogenátu bylin použijeme šťávu z bylin nebo tinkturu (lihový extrakt), dávkuje se do směsi na konci tepelného zpracování, aby nedošlo ke ztrátám aromatických látek.
Ekonomické parametry
Získané zkušenosti, receptury a postupy využije výrobce Ing. Pavel Cvrček s.r.o. pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylin. Podkladem pro přípravu této technologie byly experimentální práce provedené v rámci řešení projektu QJ1510160. Ekonomické parametry výsledku bude možno vyhodnotit, jakmile firma zaveden technologii do výroby. Lze očekávat zvýšení tržeb firmy a souvisícího zisku.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
VÚPP, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—