Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných pomazánek byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími složkami pomazánek je ovocná a zeleninová složka, cukr, pektin a kyselina citronová. Výsledné ovocno-zeleninové pomazánky jsou obohacené o řadu látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové.

  • Název v anglickém jazyce

    Fruit and vegetable spreads with herbs

  • Popis výsledku anglicky

    A functional sample of fruit and fruit-vegetable / vegetable-fruit spreads was prepared with the addition of herb homogenates. Herbs were raw homogenized, treated with ascorbic acid and treated with high pressure. The other components of spreads are fruit and vegetable ingredients, sugar, pectin and citric acid. The resulting fruit-vegetable spreads are enriched with a range of antioxidant agents including ascorbic acid.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FV-1-OVOZEL-QJ1510160

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Běžně užívané byliny typu máty, tymiánu, fenyklu a levandule se používají do potravin především v sušeném stavu, v čerstvém stavu jsou méně údržné a slouží většinou jako dekorace pokrmu určeného na okamžitou spotřebu. Homogenáty bylin ošetřené vysokým tlakem umožňují využít funkční i chuťový potenciál čerstvých bylin i do výrobků typu ovocných pomazánek, džemů, marmelád a želé. Na přípravu ovocno-zeleninových pomazánek byly využity vedle běžných surovin i dýně, sladké brambory nebo červená řepa jako ekonomicky méně náročné suroviny, které však obsahují nutričně cenné látky.

  • Ekonomické parametry

    Funkční vzorek nebyl dosud zaveden do praxe. Lze odhadnout, že jeho zavedením se zvýší obrat určité firmy o 5%.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem