Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných pomazánek byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími složkami pomazánek je ovocná a zeleninová složka, cukr, pektin a kyselina citronová. Výsledné ovocno-zeleninové pomazánky jsou obohacené o řadu látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové.
Název v anglickém jazyce
Fruit and vegetable spreads with herbs
Popis výsledku anglicky
A functional sample of fruit and fruit-vegetable / vegetable-fruit spreads was prepared with the addition of herb homogenates. Herbs were raw homogenized, treated with ascorbic acid and treated with high pressure. The other components of spreads are fruit and vegetable ingredients, sugar, pectin and citric acid. The resulting fruit-vegetable spreads are enriched with a range of antioxidant agents including ascorbic acid.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FV-1-OVOZEL-QJ1510160
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Běžně užívané byliny typu máty, tymiánu, fenyklu a levandule se používají do potravin především v sušeném stavu, v čerstvém stavu jsou méně údržné a slouží většinou jako dekorace pokrmu určeného na okamžitou spotřebu. Homogenáty bylin ošetřené vysokým tlakem umožňují využít funkční i chuťový potenciál čerstvých bylin i do výrobků typu ovocných pomazánek, džemů, marmelád a želé. Na přípravu ovocno-zeleninových pomazánek byly využity vedle běžných surovin i dýně, sladké brambory nebo červená řepa jako ekonomicky méně náročné suroviny, které však obsahují nutričně cenné látky.
Ekonomické parametry
Funkční vzorek nebyl dosud zaveden do praxe. Lze odhadnout, že jeho zavedením se zvýší obrat určité firmy o 5%.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—