Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovocné a zeleninové složky do jogurtu s přídavkem bylin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000056" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovocné a zeleninové složky do jogurtu s přídavkem bylin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných složek do jogurtu byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovoce, vybrané druhy zeleniny, cukr, škrob a kyselina citronová. Přídavkem homogenátů bylin jsou ovocno-zeleninové složky do jogurtu a tím i výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.

  • Název v anglickém jazyce

    Fruit and vegetable ingredients for yogurt with herbs

  • Popis výsledku anglicky

    A functional sample of fruit and fruit-vegetable / vegetable-fruit ingredients for yogurt was prepared with the addition of herb homogenates. Herbs were raw homogenized enriched with ascorbic acid and treated with high pressure. Other raw materials for production are fruits, selected vegetables, sugar, starch and citric acid. With the addition of herb homogenates, the fruit-vegetable ingredients for yoghurt and thus the resulting flavored yoghurt, other dairy products or other and fermented products from plant raw materials as an alternative to dairy products are enriched with a range of aromatic substances, antioxidant agents including ascorbic acid and other bioactive compounds.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    DFV Ovocné a zeleninové složky do jogurtu

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Základní suroviny představuje tepelně ošetřený ovocný protlak, kusové ovoce nebo homogenizovaná vařená či dušená zelenina. Ovocná/zeleninová surovina se smíchá s polovinou dávky cukru a zahřeje se k varu, poté se přidá kyselina citronová, homogenát bylin a dávka škrobu rozmíchaná ve zbytku cukru. Po rozpuštění cukru a opětovném zahřátí na teplotu mazovatění škrobu se horká směs plní do sklenic (horký rozliv). Pokud místo homogenátu bylin použijeme šťávu z bylin nebo tinkturu (lihový extrakt), dávkuje se do směsi na konci tepelného zpracování, aby nedošlo ke ztrátám aromatických látek.

  • Ekonomické parametry

    Spoluřešitelská firma Ing. Pavel Cvrček, s.r.o. se podílela v rámci řešení projektu na ověřování funkčních vzorků a nových technologií výroby, zároveň propagovala projekt a jeho praktické výstupy na různých akcích, čímž se dostala více do povědomí lidí a prodejců. Podle kvalifikovaného odhadu vedení firmy se díky řešení projektu a jeho výstupům již v průběhu řešení projektu tržby zvýšily v průměru o 1%, což za dobu řešení projektu 4 roky může činit při ročním obratu firmy 10 mil. Kč částku 400 tis. Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem