Ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek ovocných složek do jogurtu byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovoce, cukr, škrob a kyselina citronová. Přídavkem homogenátů bylin jsou ovocné složky do jogurtu a tím i výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.
Název v anglickém jazyce
Fruit ingredients for yogurt with added herbs
Popis výsledku anglicky
A functional sample of fruit ingredients for yogurt was prepared with the addition of herb homogenates. Herbs were raw homogenized, enriched with ascorbic acid and treated with high pressure. Other raw materials for production are fruits, sugar, starch and citric acid. With the addition of herb homogenates, the yoghurt fruit ingredients and thus the resulting flavored yoghurt, other dairy products or other and fermented products from plant raw materials as an alternative to dairy products are enriched with a range of aromatic substances, antioxidant agents including ascorbic acid and other bioactive compounds.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
DFV Ovocné složky do jogurtu s přídavkem
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Základní suroviny představuje tepelně ošetřený ovocný protlak a kusové ovoce. Základ pro přípravu ovocných složek do jogurtů je tvořen škrobem, který se navaří v kotli a po té se přidá ovocná surovina. Zahřeje se na teplotu cca 80°C a následně se osladí přírodními sladidly. Nakonec se nadávkuje kyselina citronová, homogenát a případná barviva nebo aromata. Po rozpuštění cukru a opětovném zahřátí se horká směs plní do sklenic (horký rozliv). Pokud místo homogenátu bylin použijeme šťávu z bylin nebo tinkturu (lihový extrakt), dávkuje se do směsi na konci tepelného zpracování, aby nedošlo ke ztrátám aromatických látek.
Ekonomické parametry
Spoluřešitelská firma Ing. Pavel Cvrček, s.r.o. se podílel v rámci řešení projektu na ověřování funkčních vzorků a nových technologií výroby, zároveň propagovala projekt a jeho praktické výstupy na různých akcích, čímž se dostala více do povědomí lidí a prodejců. Podle kvalifikovaného odhadu vedení firmy se díky řešení projektu a jeho výstupům již v průběhu řešení projektu tržby zvýšily v průměru o 1%, což za dobu řešení projektu 4 roky může činit při ročním obratu firmy 10 mil. Kč částku 400 tis. Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—