Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 2.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000037" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000037 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 2.
Popis výsledku v původním jazyce
Masné a často i zpracované rybí výrobky jsou – ač kritizovány řadou výživových specialistů – součástí denního stravování valné většiny populace. Vzhledem k obecně nízkému příjmu antioxidantů je vhodné je fortifikovat tak, aby se jejich konzumací zvýšil i příjem těchto zdravotně důležitých látek. Toho lze dosáhnout přidáním vhodných zdrojů antioxidantů. Pro fortifikaci byl zvolen výluh ze slupek cibule kuchyňské. Tento byl přidán do směsi na výrobu mletého masného výrobku s obsahem rybího masa.
Název v anglickém jazyce
Proven technology of production of fortified product with increased content of beneficial substances - No. 2.
Popis výsledku anglicky
Meat and often processed fish products are - albeit criticized by a number of nutrition specialists - part of the daily diet of the vast majority of the population. Due to the generally low intake of antioxidants, it is advisable to fortify them so that their intake of these important substances is increased by their consumption. This can be achieved by adding suitable sources of antioxidants. For the fortification was chosen leachate of onion kitchen onions. This was added to a mixture to produce a minced meat product containing fish meat.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
NAZV-KUS QJ1610324 OVERTECH č.2
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Cibulové slupky byly vyluhovány v pitné vodě při teplotě 85 °C. Získaný výluh byl přimíchán ke směsi hovězího, vepřového a rybího masa (5 : 20 : 75), okořeněn a z uvedeného díla byly zformovány karbanátky, které byly následně smaženy v řepkovém oleji. Hotový výrobek byl zchlazen a vakuově zabalen. Takto vyrobený jej lze expedovat.
Ekonomické parametry
Získané zkušenosti z výroby a průběhu ověřování technologie využije výrobce MAUZ-výroba, s. r.o. při výrobě uvedených typů výrobků (popřípadě dalších). Výrobky byly zpracovány na základě laboratorních rozborů a testů, provedených v souvislosti s řešením projektu NAZV-KUS QJ1610324. Ekonomický přínos lze vyhodnotit až po delší době následující po zavedení technologie do výrobní praxe.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60076658
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—