Využití pivovarského mláta v potravinářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000060" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.agral.cz/nasepublikace/potravinarskarevue/tabid/619/language/cs-cz/default.aspx" target="_blank" >http://www.agral.cz/nasepublikace/potravinarskarevue/tabid/619/language/cs-cz/default.aspx</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití pivovarského mláta v potravinářství
Popis výsledku v původním jazyce
V současnosti se převážně nakládá s mlátem jako s odpadem. Mláto však obsahuje velké množství cenných prvků jako například vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, měď, mangan, zinek, jod, selen. Nutriční obsah mláta je pak: proteiny 240 g/kg, tuky 76,14 g/kg, popeloviny 41,70 g/kg, vláknina 193,50 g/kg, redukující cukry jako sacharóza 13,70 g/kg, škroby 64,90 g/kg. Proto je velmi výhodné využít mláta jako druhotné suroviny pro výrobu potravin, které by měly i vyšší přidanou hodnotou a které by splnily požadavek nízkých energetických nákladů na výrobu.
Název v anglickém jazyce
Use of brewery drought in the food industry
Popis výsledku anglicky
At present, it is mainly treated with brewery drought as waste. However, the drought contains a large number of valuable elements such as calcium, phosphorus, sodium, potassium, magnesium, copper, manganese, zinc, iodine, selenium. The nutritional content of brewery drought is then: proteins 240 g/kg, fats 76.14 g/kg, ashes 41.70 g/kg, fiber 193.50 g/kg, reducing sugars such as sucrose 13.70 g/kg, starches 64.90 g/kg. Therefore, it is very advantageous to use brewery drought as a secondary raw material for food production, which would also have a higher added value and which would meet the requirement of low energy production costs.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů