Bezlepkové potraviny – čeho jsme dosáhli po dvaceti letech?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000075" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf" target="_blank" >https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/04/Sbornik-abstract-07-TISK-FINAL.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezlepkové potraviny – čeho jsme dosáhli po dvaceti letech?
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na konferenci Současné trendy ve speciální výživě (19. 4. 2018, Národní zemědělské muzeum Praha). Prezentace shrnuje pozitivní a negativní stránky vývoje v otázce bezlepkových potravin v průběhu dvaceti let, kdy se VÚPP, v.v.i. aktivně zapojil do výzkumu v oblasti bezlepkových potravin, bezlepkové diety a vývoje analytické metody na stanovení obsahu lepku. Mezi pozitivní stránky patří větší výběr pekařských a cukrář-ských bezlepkových výrobků, existence tuzemských výrobců, legislativa, analytická metoda na stanovení ob-sahu lepku. Mezi negativními stránkami bohužel stále zůstává vyšší cena bezlepkových pekařských výrobků, nejednotnost názorů lékařů a nutričních terapeutů na bezlepkovou dietu v otázce zakázaných a doporučených potravin. Pozornost bude zaměřena na legislativu a označování bezlepkových potravin i běžných potravin, tato proble-matika se v průběhu 20 let několikrát měnila a stále zůstávají některé otazníky. V prezentaci nebude chybět sle-dování kvality těchto potravin, výsledky vlastních analýz, informace o spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu a o databázi bezlepkových potravin VÚPP, v.v.i. (www.potravinybezlepku.cz).
Název v anglickém jazyce
Gluten-free foods - what have we achieved after 20 years?
Popis výsledku anglicky
Lecture at the conference Current trends in special nutrition (19. 4. 2018, National Museum of Agriculture Prague). The presentation summarizes the positive and negative aspects of the development in the issue of gluten-free foods during the twenty years when VÚPP, v.v.i. actively involved in research on gluten-free foods, gluten-free diet and the development of an analytical method to determine gluten content. The positive aspects include a larger selection of bakery and confectionery gluten-free products, the existence of domestic producers, legislation, an analytical method for determining the gluten content. Unfortunately, there is still a higher price for gluten-free bakery products, a lack of consistency between doctors and nutritional therapists on a gluten-free diet on prohibited and recommended foods. Attention will be paid to legislation and labeling of gluten-free foods as well as ordinary foods; this issue has changed several times over the course of 20 years and some question marks remain. The presentation will include the monitoring of the quality of these foods, the results of our own analyzes, information on cooperation with the Gluten Free Diet Society and the database of gluten-free foods VÚPP, v.v.i. (www.potravinybezlepku.cz).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů