Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Čirok a jeho využití do potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1070" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1070 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Čirok a jeho využití do potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek shrnuje informace o potravinářském využití zrnového čiroku. Čirok přichází do České republiky postupně jako plodina odolávající suchu a je proto považován za plodinu velmi perspektivní. Základním složením je čirok srovnatelný s ostatními obilovinami. Je však také zdrojem pomalu stravitelných sacharidů, hydrofobní bílkoviny kafirinu a cenných minoritních látek. Obsahuje řadu fenolických látek, barviv, různé množství taninu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou.Čirok se řadí mezi přirozeně bezlepkové plodiny, proto je využíván zejména v bezlepkových potravinách. V článku je uveden přehled využití čirokového zrna i čirokové mouky do potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Sorghum and its use in food

  • Popis výsledku anglicky

    The information on the food use of sorghum grains are summarized in this article. Sorghum is experimentally introduced in the Czech Republic as a drought-resistant crop and it is considered a very promising crop in a period of changing climate. The basic composition of sorghum is similar to other cereals. However, it is also a source of slowly digestible carbohydrates, hydrophobic protein kafirin and valuable minor substances. Sorghum contains a number of phenolic substances, dyes, various amounts of tannin and other substances with high antioxidant activity.Sorghum belongs to naturally gluten-free crops, therefore it is used mainly in gluten-free foods. This article gives an overview of the use of sorghum grain and sorghum flour in foods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    86-89

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus