Čirok a jeho využití do potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1070" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Čirok a jeho využití do potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Článek shrnuje informace o potravinářském využití zrnového čiroku. Čirok přichází do České republiky postupně jako plodina odolávající suchu a je proto považován za plodinu velmi perspektivní. Základním složením je čirok srovnatelný s ostatními obilovinami. Je však také zdrojem pomalu stravitelných sacharidů, hydrofobní bílkoviny kafirinu a cenných minoritních látek. Obsahuje řadu fenolických látek, barviv, různé množství taninu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou.Čirok se řadí mezi přirozeně bezlepkové plodiny, proto je využíván zejména v bezlepkových potravinách. V článku je uveden přehled využití čirokového zrna i čirokové mouky do potravin.
Název v anglickém jazyce
Sorghum and its use in food
Popis výsledku anglicky
The information on the food use of sorghum grains are summarized in this article. Sorghum is experimentally introduced in the Czech Republic as a drought-resistant crop and it is considered a very promising crop in a period of changing climate. The basic composition of sorghum is similar to other cereals. However, it is also a source of slowly digestible carbohydrates, hydrophobic protein kafirin and valuable minor substances. Sorghum contains a number of phenolic substances, dyes, various amounts of tannin and other substances with high antioxidant activity.Sorghum belongs to naturally gluten-free crops, therefore it is used mainly in gluten-free foods. This article gives an overview of the use of sorghum grain and sorghum flour in foods.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
86-89
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—