Nápoj z čiroku a olejnatých semen bez mléka a lepku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1071" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nápoj z čiroku a olejnatých semen bez mléka a lepku
Popis výsledku v původním jazyce
Nápoj z čiroku a olejnatých semen má rozšířit sortiment výrobků určených pro osoby s nesnášenlivostí laktózy a s alergií na bílkoviny mléka. Konzumovat jej mohou i osoby dodržující vegetariánské stravování nebo i běžní spotřebitelé. Nápoj je připravován z přirozeně bezlepkových surovin , proto je určen i pro pacienty s celiakií nebo jinou nesnášenlivostí lepku.Byly připraveny různé varianty nápoje z čiroku a olejnatých semen v celkové navážce 60 -100 g, podíl olejnatých semen ve směsi se pohyboval v rozmezí 10 - 40 %. V závislosti na celkové dávce suroviny a podílu olejnatých semen se mění viskozita nápoje. Bylo ověřeno chování nápoje z čiroku a mandlí (podíl 33,3 %) při teplotě nutné k pasteraci nebo sterilaci v autoklávu. Nápoj z 75 % čiroku a 25 % neloupaných mandlí byl připraven na ochutnávku na Gluten free Prague Expo 5. 9. 2020 na výstavišti v Praze Letňanech.
Název v anglickém jazyce
Sorghum and oilseed drink without milk and gluten
Popis výsledku anglicky
The sorghum and oilseed beverage expands range of product or people with lactose intolerance and allergies to milk proteins. It can be also consumed by people following vegetarian diet or even by ordinary consumers. The drink is prepared from naturally gluten-free ingredients, therefore it is also intended for patients with celiac disease or other intolerance to gluten.Various variants of the beverage from sorghum and oilseeds were prepared from a dose of 60-100 g of raw materials, the amount of oilseeds in the mixture ranged from 10 to 40%. The viscosity of the beverage varies depending on the total dose of the raw material and the oilseeds amount.The properties of the sorghum and almond drink (33.3% content) at the temperature required for pasteurization or autoclaving was verified. The drink from 75% sorghum and 25% unpeeled almonds, was prepared for tasting at the Gluten free Prague Expo on 5 September 2020 at the Prague Letňany Exhibition Center.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
1071
Číselná identifikace
—
Technické parametry
receptura a technologický postup
Ekonomické parametry
možné poplatky za licenci
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
´VÚPP
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
O - Doposud nevyužívaný výsledek
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—