Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nápoj z čiroku a olejnatých semen bez mléka a lepku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1071" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1071 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nápoj z čiroku a olejnatých semen bez mléka a lepku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nápoj z čiroku a olejnatých semen má rozšířit sortiment výrobků určených pro osoby s nesnášenlivostí laktózy a s alergií na bílkoviny mléka. Konzumovat jej mohou i osoby dodržující vegetariánské stravování nebo i běžní spotřebitelé. Nápoj je připravován z přirozeně bezlepkových surovin , proto je určen i pro pacienty s celiakií nebo jinou nesnášenlivostí lepku.Byly připraveny různé varianty nápoje z čiroku a olejnatých semen v celkové navážce 60 -100 g, podíl olejnatých semen ve směsi se pohyboval v rozmezí 10 - 40 %. V závislosti na celkové dávce suroviny a podílu olejnatých semen se mění viskozita nápoje. Bylo ověřeno chování nápoje z čiroku a mandlí (podíl 33,3 %) při teplotě nutné k pasteraci nebo sterilaci v autoklávu. Nápoj z 75 % čiroku a 25 % neloupaných mandlí byl připraven na ochutnávku na Gluten free Prague Expo 5. 9. 2020 na výstavišti v Praze Letňanech.

  • Název v anglickém jazyce

    Sorghum and oilseed drink without milk and gluten

  • Popis výsledku anglicky

    The sorghum and oilseed beverage expands range of product or people with lactose intolerance and allergies to milk proteins. It can be also consumed by people following vegetarian diet or even by ordinary consumers. The drink is prepared from naturally gluten-free ingredients, therefore it is also intended for patients with celiac disease or other intolerance to gluten.Various variants of the beverage from sorghum and oilseeds were prepared from a dose of 60-100 g of raw materials, the amount of oilseeds in the mixture ranged from 10 to 40%. The viscosity of the beverage varies depending on the total dose of the raw material and the oilseeds amount.The properties of the sorghum and almond drink (33.3% content) at the temperature required for pasteurization or autoclaving was verified. The drink from 75% sorghum and 25% unpeeled almonds, was prepared for tasting at the Gluten free Prague Expo on 5 September 2020 at the Prague Letňany Exhibition Center.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    1071

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    receptura a technologický postup

  • Ekonomické parametry

    možné poplatky za licenci

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    ´VÚPP

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    O - Doposud nevyužívaný výsledek

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem