Využití bazalky posvátné do potravin.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1073" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1073 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.uroda.cz/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití bazalky posvátné do potravin.
Popis výsledku v původním jazyce
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) je tradiční léčivá bylina v oblasti jižní a jihovýchodní Asie, která se vyznačuje širokými léčebnými a profylaktickými účinky. Z natě bazalky byl připraven bylinný homogenát ošetřený přídavkem kyseliny askorbové a vysokotlakou pasterací při 410 MPa. Z homogenátu byl připraven bazalkový sirup, homogenát byl přidán do ovocného džemu. Sirup i džemy byly senzoricky hodnoceny s velmi dobrými výsledky. V jogurtových dipech homogenát z bazalky nahradil v rámci reformulace část přidané soli, intenzita slané chuti byla dále závislá na obsahu tuku nebo bílkovin v jogurtové matrici. Při extrakci homogenátu vodným roztokem etanolu byly získány optimální podmínky pro získání extraktu s maximální antioxidační aktivitou.
Název v anglickém jazyce
The application of Ocimum sanctum into the foods
Popis výsledku anglicky
Holy basil (Ocimum sanctum) is a traditional medicinal herb in the region of South and Southeast Asia, which is characterized by broad therapeutic and prophylactic effects. Herbal homogenate treated with ascorbic acid and high pressure at 410 MPa was prepared from the basil leaves and stem. Basil syrup was prepared from the homogenate, the homogenate was added also into the fruit jam. The syrup and jams were sensory evaluated with very good results. In yoghurt dips basil homogenate replaced part of the added salt within the reformulation trends. The intensity of the salty taste depended also on the fat or protein content in the yoghurt matrix. The optimal conditions to obtain an extract with maximum antioxidant activity were obtained by extraction the homogenate with an aqueous solution of ethanol.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910103" target="_blank" >QK1910103: České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
573-578
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—