Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití bazalky posvátné do potravin.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1073" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1073 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.uroda.cz/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití bazalky posvátné do potravin.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) je tradiční léčivá bylina v oblasti jižní a jihovýchodní Asie, která se vyznačuje širokými léčebnými a profylaktickými účinky. Z natě bazalky byl připraven bylinný homogenát ošetřený přídavkem kyseliny askorbové a vysokotlakou pasterací při 410 MPa. Z homogenátu byl připraven bazalkový sirup, homogenát byl přidán do ovocného džemu. Sirup i džemy byly senzoricky hodnoceny s velmi dobrými výsledky. V jogurtových dipech homogenát z bazalky nahradil v rámci reformulace část přidané soli, intenzita slané chuti byla dále závislá na obsahu tuku nebo bílkovin v jogurtové matrici. Při extrakci homogenátu vodným roztokem etanolu byly získány optimální podmínky pro získání extraktu s maximální antioxidační aktivitou.

  • Název v anglickém jazyce

    The application of Ocimum sanctum into the foods

  • Popis výsledku anglicky

    Holy basil (Ocimum sanctum) is a traditional medicinal herb in the region of South and Southeast Asia, which is characterized by broad therapeutic and prophylactic effects. Herbal homogenate treated with ascorbic acid and high pressure at 410 MPa was prepared from the basil leaves and stem. Basil syrup was prepared from the homogenate, the homogenate was added also into the fruit jam. The syrup and jams were sensory evaluated with very good results. In yoghurt dips basil homogenate replaced part of the added salt within the reformulation trends. The intensity of the salty taste depended also on the fat or protein content in the yoghurt matrix. The optimal conditions to obtain an extract with maximum antioxidant activity were obtained by extraction the homogenate with an aqueous solution of ethanol.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910103" target="_blank" >QK1910103: České bylinky pro nové potraviny podporující zdraví populace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    573-578

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus