Volně vážené saláty jako zdroj soli.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1074" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1074 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Volně vážené saláty jako zdroj soli.
Popis výsledku v původním jazyce
Nadměrný příjem soli přispívá k rozvoji tzv. civilizačních chorob (chronických nesdílných hromadně se vyskytujících onemocnění), proto byla WHO stanovena doporučená denní dávka pro dospělé 5 g soli. Významným zdrojem soli jsou průmyslově zpracované potraviny. Cílem práce bylo zjistit obsah soli ve volně vážených zeleninových, majonézových i rybích salátech a porovnat výsledky s doporučenou denní dávkou soli. Sůl byla stanovena iontově selektivní elektrodou. Bylo analyzováno 20 vzorků salátů. V salátech byl stanoven obsah soli v rozmezí 0,03 – 1,85 g/100g, což odpovídá 0,7 – 37 % doporučené denní dávky. V článku jsou zmíněny možnosti snížení obsahu soli záměnou vybraných surovin.
Název v anglickém jazyce
Freely weighed salads as a source of salt.
Popis výsledku anglicky
Excessive salt intake contributes to development of noncommunicable diseases, therefore WHO defined the recommended daily intake of 5 g of salt for adult person. The industrially processed foods are an important source of salt. The aim of this work was to determine the salt content in freely weighed vegetable, mayonnaise and fish salads and to compare the results with the recommended daily intake of salt. The ion-selective electrode was used for the salt determination. There were analyzed 20 samples of salads. The salt content in the range of 0.03 - 1.85 g / 100g was found in these salads, corresponding to 0.7 – 37 % of the salt recommended daily intake. The possibilities of salt content reduction by the substitution of selected raw materials are mentioned in the article.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—