Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Volně vážené saláty jako zdroj soli.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1074" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1074 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Volně vážené saláty jako zdroj soli.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nadměrný příjem soli přispívá k rozvoji tzv. civilizačních chorob (chronických nesdílných hromadně se vyskytujících onemocnění), proto byla WHO stanovena doporučená denní dávka pro dospělé 5 g soli. Významným zdrojem soli jsou průmyslově zpracované potraviny. Cílem práce bylo zjistit obsah soli ve volně vážených zeleninových, majonézových i rybích salátech a porovnat výsledky s doporučenou denní dávkou soli. Sůl byla stanovena iontově selektivní elektrodou. Bylo analyzováno 20 vzorků salátů. V salátech byl stanoven obsah soli v rozmezí 0,03 – 1,85 g/100g, což odpovídá 0,7 – 37 % doporučené denní dávky. V článku jsou zmíněny možnosti snížení obsahu soli záměnou vybraných surovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Freely weighed salads as a source of salt.

  • Popis výsledku anglicky

    Excessive salt intake contributes to development of noncommunicable diseases, therefore WHO defined the recommended daily intake of 5 g of salt for adult person. The industrially processed foods are an important source of salt. The aim of this work was to determine the salt content in freely weighed vegetable, mayonnaise and fish salads and to compare the results with the recommended daily intake of salt. The ion-selective electrode was used for the salt determination. There were analyzed 20 samples of salads. The salt content in the range of 0.03 - 1.85 g / 100g was found in these salads, corresponding to 0.7 – 37 % of the salt recommended daily intake. The possibilities of salt content reduction by the substitution of selected raw materials are mentioned in the article.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    20-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus