Ovlivnění doporučeného denního příjmu sodíku méně diskutovanými zdroji potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880094" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880094 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovlivnění doporučeného denního příjmu sodíku méně diskutovanými zdroji potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zaměřit se na obsah sodíku v potravinách, které mohou mít nečekaně vysoký vliv na doporučený denní příjem tohoto iontu. Jednalo se o přílohy hlavních jídel, jako jsou brambory, těstoviny, rýže a knedlíky a také vliv konzumace polévek, které jsou nedílnou součástí hlavních jídel. Výsledky jsou vyjádřeny jako % sodíku obsaženého v jedné porci v porovnáním s doporučenou celkovou denní dávkou sodíku dle WHO. Obsah sodíku ve vzorku byl analyzován přímou potenciometrií za použití iontově selektivní sodíkové elektrody. U příloh byla hmotnost vzorků 200 g a zjištěný obsah sodíku se pohyboval v rozpětí 9,8 až 15,69% denního doporučeného příjmu sodíku v jedné porci. U polévek při hmotnosti porce 300 g bylo rozpětí 18,33 až 26,62 % doporučené ho příjmu dle WHO.
Název v anglickém jazyce
Influence of the recommended daily intake of sodium by less discussed food sources
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to focus on the sodium content of foods, which may have an unexpectedly high effect on the recommended daily intake of this ion. These were side dishes of main meals such as potatoes, pasta, rice and dumplings, as well as the influence of the consumption of soups, which are an integral part of main meals. The results are expressed as % of sodium contained in one portion compared to the recommended total daily intake of sodium according to the WHO. The sodium content of the sample was analyzed by direct potentiometry with an ion-selective sodium electrode. For the supplements, the weight of the samples was 200 g, and the detected sodium content ranged from 9.8 % to 15.69 % of the daily recommended sodium intake in one portion. For soups with a portion weight of 300 g, the range was 18.33 to 26.62 % of the recommended intake according to WHO.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
103-108
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—