Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění doporučeného denního příjmu sodíku méně diskutovanými zdroji potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880094" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880094 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění doporučeného denního příjmu sodíku méně diskutovanými zdroji potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zaměřit se na obsah sodíku v potravinách, které mohou mít nečekaně vysoký vliv na doporučený denní příjem tohoto iontu. Jednalo se o přílohy hlavních jídel, jako jsou brambory, těstoviny, rýže a knedlíky a také vliv konzumace polévek, které jsou nedílnou součástí hlavních jídel. Výsledky jsou vyjádřeny jako % sodíku obsaženého v jedné porci v porovnáním s doporučenou celkovou denní dávkou sodíku dle WHO. Obsah sodíku ve vzorku byl analyzován přímou potenciometrií za použití iontově selektivní sodíkové elektrody. U příloh byla hmotnost vzorků 200 g a zjištěný obsah sodíku se pohyboval v rozpětí 9,8 až 15,69% denního doporučeného příjmu sodíku v jedné porci. U polévek při hmotnosti porce 300 g bylo rozpětí 18,33 až 26,62 % doporučené ho příjmu dle WHO.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of the recommended daily intake of sodium by less discussed food sources

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to focus on the sodium content of foods, which may have an unexpectedly high effect on the recommended daily intake of this ion. These were side dishes of main meals such as potatoes, pasta, rice and dumplings, as well as the influence of the consumption of soups, which are an integral part of main meals. The results are expressed as % of sodium contained in one portion compared to the recommended total daily intake of sodium according to the WHO. The sodium content of the sample was analyzed by direct potentiometry with an ion-selective sodium electrode. For the supplements, the weight of the samples was 200 g, and the detected sodium content ranged from 9.8 % to 15.69 % of the daily recommended sodium intake in one portion. For soups with a portion weight of 300 g, the range was 18.33 to 26.62 % of the recommended intake according to WHO.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    103-108

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku