PCR souprava pro stanovení DNA ryby ďase mořského (Lophius piscatorius)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1137" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PCR souprava pro stanovení DNA ryby ďase mořského (Lophius piscatorius)
Popis výsledku v původním jazyce
Standardně bývají pro identifikaci druhů pomocí PCR používány markery na mitochondriích typu cytochrom-oxidázy. V předkládaném funkčním vzorku byl však pro druhové stanovení komponenty rybího masa zaveden marker genomový, a to v oblasti druhého intronu protein-kódující části parvalbuminového genu. Jedná se tak o nový přístup k průkazu přítomnosti rybího masa. Zavedení nového markeru v oblasti intronu jaderného genu umožňuje spolehlivě odlišit jednotlivé druhy ryb. Na rozdíl od exonových oblastí, které jsou vysoce konzervované v důsledku selekčního tlaku na intaktnost struktury translací vzniklého proteinu, záměna pořadí aminokyselin u intronů cíleně odstraňována není a vzniklé mutace se tak hromadí. V důsledku toho se introny odlišují i mezi blízce příbuznými druhy a jsou tak vhodné pro použití jako druhový marker pro detekci pomocí PCR. Předkládaný funkční vzorek je pak praktickou úrovní vývoje této metody, kde je pomocí PCR určován konkrétní druh ryby – ďas mořský. Ďas mořský patří k vybraným rybím delikatesám; dostupný je i na českém trhu. Jeho praktické stanovení proto není čistě akademickou otázkou. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění, a to i díky tomu že PCR ve formátu endpoint je dnes již robustní metodou s relativně malými nároky na vybavení laboratoře.
Název v anglickém jazyce
PCR kit for DNA determination of anglerfish (Lophius pisactorius)
Popis výsledku anglicky
Usually, markers in mitochondria of type cytochrome oxidase are used to identify species by PCR. However, in the present functional sample, a genomic marker was introduced for the species determination of the fish meat component. It is situated in the region of the second intron of the protein-coding part of the parvalbumin gene. This is a new approach to proving the presence of fish meat. The introduction of a new marker in the intron region of the nuclear gene makes it possible to reliably distinguish individual fish species. In contrast to exon regions, which are highly conserved due to the selection pressure for the intact structure of the resulting protein, the amino acid sequence change of the introns is not specifically removed, and the resulting mutations accumulate. As a result, introns also differ between closely related species and are thus suitable for use as a species marker for PCR detection. The submitted functional sample is then a practical level of development of this method, where a specific species of fish, anglerfish, is determined by PCR. Anglerfish is one of the selected fish delicacies; it is also available on the Czech market. Its determination is therefore not a purely academic question. Thus, the functional sample can find extensive practical application, thanks to the fact that end-point PCR is, today, a robust method with relatively low demands on laboratory equipment.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
1137
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva nebyla dosud uzavřena.
Ekonomické parametry
PCR souprava se dosud nevyrábí.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
O - Doposud nevyužívaný výsledek
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—