Sójové omáčky a obsah lepku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1171" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1171 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sójové omáčky a obsah lepku
Popis výsledku v původním jazyce
Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, tj. tyto výrobky by mohly být označeny jako bezlepkové. Dalších 5 vzorků je možné zařadit do kategorie potravin s velmi nízkým obsahem lepku. Výsledky stanovení byly dány do souvislosti se surovinovým složením výrobků. Současně je diskutován i obsah soli v omáčkách a její technologický význam
Název v anglickém jazyce
Soy sauce and gluten content
Popis výsledku anglicky
The gluten determination in soy sauces sold on the Czech market is important for their possible use in people with adverse reactions to gluten or other cereal proteins. 18 samples of soy sauces of various types were analyzed by a competitive ELISA kit with R5 antibody. It was found that 13 samples contained less than 20 mg / kg of gluten, i. e. these products could be labeled as gluten-free. Another 5 samples can be included in the category of foods with very low gluten content. These results of determination were put into context with the raw material composition of the products. At the same time, the salt content in sauces and its technological significance were also discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
17-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—