Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sójové omáčky a obsah lepku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1171" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1171 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sójové omáčky a obsah lepku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, tj. tyto výrobky by mohly být označeny jako bezlepkové. Dalších 5 vzorků je možné zařadit do kategorie potravin s velmi nízkým obsahem lepku. Výsledky stanovení byly dány do souvislosti se surovinovým složením výrobků. Současně je diskutován i obsah soli v omáčkách a její technologický význam

  • Název v anglickém jazyce

    Soy sauce and gluten content

  • Popis výsledku anglicky

    The gluten determination in soy sauces sold on the Czech market is important for their possible use in people with adverse reactions to gluten or other cereal proteins. 18 samples of soy sauces of various types were analyzed by a competitive ELISA kit with R5 antibody. It was found that 13 samples contained less than 20 mg / kg of gluten, i. e. these products could be labeled as gluten-free. Another 5 samples can be included in the category of foods with very low gluten content. These results of determination were put into context with the raw material composition of the products. At the same time, the salt content in sauces and its technological significance were also discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    17-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus