Obsah lepku v alternativách masa a masných výrobků.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1173" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah lepku v alternativách masa a masných výrobků.
Popis výsledku v původním jazyce
Změny klimatu a rostoucí světová populace v budoucnosti vytvoří tlak na přírodní zdroje. V rámci zajištění udržitelného rozvoje a minimalizace škod na životním prostředí je navrhováno radikální snížení spotřeby masa a rozšíření využívání proteinů rostlinného původu. Na trhu jsou především alternativní výrobky na bázi sójových bílkovin, vaječného bílku nebo lepku. Lepek je nevhodný pro osoby s intolerancí pšeničných bílkovin. Bylo proto analyzováno 20 vzorků alternativ masa nebo masných výrobků z převážně rostlinných surovin na obsah lepku ELISA metodou (kit RBiopharm AG s R5 protilátkou). Z tohoto počtu byl u 17 vzorků obsah lepku nižší než 5 mg/kg, další 2 vzorky bylo možné také označit slovy „bez lepku“. Pouze jeden vzorek nesplnil limit 20 mg lepku/kg vzorku pro bezlepkové potraviny. Dále je diskutována problematika rostlinných alternativ masa ve vztahu k celiakii a dalším intolerancím lepku.
Název v anglickém jazyce
The gluten content in alternatives of meat and meat products.
Popis výsledku anglicky
Climate change and the world's growing population will create pressure on natural resources in the future. In order to ensure sustainable development and minimize environmental damage, it is proposed to radically reduce meat consumption and expand the use of plant proteins. There are alternative products on the market based on soy protein, egg white or gluten. Gluten is undesirable for people with wheat proteins intolerance. Therefore, 20 samples of meat alternatives or alternatives of meat products from predominantly vegetable raw materials were analyzed for gluten content by ELISA method (RBiopharm AG kit with R5 antibody). Of this number, the gluten content in 17 samples was less than 5 mg / kg, the other 2 samples could be also marked as "gluten free". Only one sample did not meet the limit of 20 mg gluten / kg sample for gluten-free foods. Furthermore, the topic of plant meat alternatives in relation to celiac disease and other gluten intolerances is discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—